Antena 3 CNN Life Cum să eviți o ceartă monstru cu partenerul. „Trucul simplu” pe care ar trebui să-l știe cuplurile

Cum să eviți o ceartă monstru cu partenerul. „Trucul simplu” pe care ar trebui să-l știe cuplurile

un barbat si o femeie care tipa unul la altul
Cuplurile ar trebui să ia o pauză de 5 secunde atunci când se ceartă pentru a preveni o escaladare dramatică a neînțelegerilor. Foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    18 Aug 2024   •   12:00

Cuplurile ar trebui să ia o pauză de 5 secunde atunci când se ceartă pentru a preveni o escaladare dramatică a neînțelegerilor, arată un nou studiu, potrivit The Guardian.

Psihologii de la Universitatea St. Andrews din Scoția au efectuat experimente în acest sens cu 81 de cupluri și au ajuns la concluzia că o scurtă pauză în timpul certurilor poate avea un efect de „frână” care să împiedice degenerarea lucrurilor.

Cercetătorii au arătat că o pauză de doar 5 secunde este la fel de eficace ca unele mai lungi când vine vorba de calmarea spiritelor.

„Sună ca un lucru evident, dar aceasta este prima oară când cineva a demonstrat experimental o reducere a agresivității ca urmare a unor pauze impuse. Forțarea cuplurilor să ia o pauză de 5 secunde a fost la fel de eficace ca o pauză de 10 sau 15 secunde, ceea ce arată că inclusiv cele mai scurte pauze pot ajuta la calmarea unui conflict”, a declarat Annah McCurry, o doctorandă la Universitatea St. Andrews și co-autoare a studiului publicat în revista Nature.

Ea a subliniat că aceasta este „un truc simplu, gratuit și eficace pentru a reduce emoțiile negative în timpul certurilor” și că este mai ieftin decât să mergi la terapie de cuplu.

Mai mult decât atât, pauzele scurte în timpul certurilor „pot fi integrate ușor în interacțiunile cotidiene”, mai argumentează ea.

Cercetătorii notează însă că strategia are limitele sale și că este menită să calmeze conflictele de intensitate redusă sî nu se tranforme în certuri mai grave.

Oamenii de știință amintesc că acest tip de certuri sunt rezultatul unor capacități slabe de a gestiona emoțiile negative.

„Această abordare nu se aplică scenariilor de violență domestică”, precizeazî McCurry. „Aceasta privește gestionarea certurilor banale pe care cupurile le au zilnic și care pot escalada”.

 

×
Subiecte în articol: cupluri conflict cearta
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close