Antena 3 CNN Life Cum să calmezi alergiile sezoniere? 7 sfaturi utile

Cum să calmezi alergiile sezoniere? 7 sfaturi utile

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 15:07 29 Mar 2024 Modificat la 15:07 29 Mar 2024
cum sa calmezi alergiile sezoniere 7 sfaturi utile
Cum să calmezi alergiile sezoniere? 7 sfaturi utile Sursa foto: Shutterstock.com

Din fericire, aceste alergii apar doar în anumite perioade ale anului. Din acest motiv, ai o perioadă de răgaz pentru a te pregăti. Iată câteva recomandări pentru a reduce din intensitatea afecțiunilor respiratorii sezoniere.

1.Informează-te cu privire la debutul plantelor care îți provoacă alergia

Când începe sezonul alergiilor? Depinde. Specialiștii împart sezonul alergiilor în trei: primăvara cu polenul pomilor, vara cu polenul plantelor ierboase și toamna când crește ambrozia. În funcție de tipul de polen la care ești sensibil, te vei confrunta cu simptomele specifice în unul, două sau chiar toate anotimpurile.

În general, îți poți da seama care este perioada pentru care să îți faci griji din istoricul medical. Testul de alergie te ajută să vezi care este factorul declanșator, însă nu este mereu nevoie să îl faci, mai ales în cazul alergiilor sezoniere.

2.Tratează din timp simptomele dacă știi că ești alergic

Dacă ai în fiecare an alergii sezoniere, este o idee bună să începi să folosești un spray nazal pe bază de steroizi chiar înainte de a apărea simptomele.

De asemenea, poți lua, la recomandarea medicului, antihistamine pentru a te pregăti pentru expunerea la polen. Este important de știut că, pentru a-și face efectul preventiv, astfel de medicamente trebuie administrate zilnic.

În plus, poți reduce riscul de infecții respiratorii sezoniere și dacă ai grijă de imunitate, luând un supliment alimentar precum Astha 15.

3.Ia măsuri pentru a reduce expunerea la polen

Cel mai bun mod de a evita simptomele asociate infecțiilor respiratorii sezoniere este să eviți cu totul expunerea la polen. Cum este dificil să stai în casă întregul sezon, încearcă să limitezi cât mai mult expunerea.

Evită să ieși prea mult dimineața, atunci când se produce o cantitate mai mare de polen. Ține ușile și ferestrele închise.

De asemenea, în anumite zile există o producție mai mare de polen decât în altele, iar unele aplicații meteo precizează informații legate de nivelul polenului. Iată alte recomandări utile:

  1. Evită să conduci cu fereastra deschisă, mai ales dimineața;
  2. Poartă o mască medicală atunci când ieși afară;
  3. Pornește sistemul de climatizare în mașină pentru a recircula aerul;
  4. Folosește un aspirator cu filtru HEPA pentru a reține din particulele de polen.

4.Documentează-te cu privire la simptome pentru a putea începe tratamentul

Dacă observi din timp simptomele afecțiunilor respiratorii sezoniere, poți începe tratamentul. Din acest motiv, este indicat să fii atent atât la pomii și plantele din jur, cât și la simptomele, aparent subtile, ale bolii. Unele persoane confundă simptomele alergiei sezoniere cu o altă infecție precum răceala sau gripa; de aceea, este indicat să fii precaut. Iată care sunt simptomele alergiei sezoniere:

  1. Congestie nazală;
  2. Mâncărime a ochilor;
  3. Strănut;
  4. Nas înfundat;
  5. Mâncărime a gâtului;
  6. Oboseală;
  7. Durere de cap.

Imediat ce observi aceste simptome, este indicat să începi tratamentul recomandat de medic.

5.Spală-te când vii de afară

După ce petreci timp în aer liber, sunt șanse mari să aduci cu tine polen. Hainele, încălțămintea, părul și pielea pot fi acoperite cu mici particule care îți pot declanșa alergia sezonieră. Fă un duș sau baie și schimbă-ți hainele.

6.Folosește produse naturale de curățenie

Menținerea curățeniei în locuință este un mod excelent de a limita răspândirea polenului și a altor alergeni de sezon. Însă anumiți compuși chimici pot irita nasul și agrava simptomele asociate alergiei. Încearcă, măcar în sezonul de alergii, să folosești oțet, bicarbonat de sodiu, suc de lămâie și alte ingrediente naturale pentru a face curățenie.

7.Fă irigații nazale

Irigarea nasului contribuie la îndepărtarea polenului. În general, se folosesc soluții saline care se obțin prin amestecarea de apă distilată cu sare (clorură de sodiu). Folosirea regulată a unui irigator nazal cu soluție salină poate îndepărta:

  1. Polenul și alți alergeni;
  2. Germenii;
  3. Mucusul acumulat în nas și pe căile nazale.

Prin încorporarea acestor recomandări în perioada activă a afecțiunilor respiratorii de sezon vei trece mai ușor peste ele și vei respira mai ușor. Nu uita să mergi la medic dacă simptomele persistă sau se agravează.  

×
Etichete: advertorial
x close