Antena 3 CNN Life Cum să ai grijă de grădina ta. Sfaturi pentru începători

Cum să ai grijă de grădina ta. Sfaturi pentru începători

parcuri gradinarit
Grădinăritul nu este o treabă ușoară, așa cum pare la prima vedere. Foto: freepik.com
22 Aug 2024   •   12:35

Dacă și tu ești novice în ale grădinăritului, cu siguranță vei fi interesat de felul în care poți să-ți amenajezi grădina pas cu pas.

Grădinăritul nu este o treabă ușoară, așa cum pare la prima vedere.

Da, știm, conectare cu natura, aer curat, soare, flori, parfum, gâze... Dar, în fapt este un mare dar, nu este deloc simplu să începi o nouă viața în care grădinăritul să-ți fie la îndemână.

Vedem tot mai des oameni interesați de mutatul la țară, ori dintre cei care vor să dea betonul blocurilor strâmte pe o casă cu grădină, fie ea și în oraș.

Mulți dintre aceștia se gândesc la amenajarea unei grădini a lor, unde să-și petreacă timpul plăcut, dar și util.

Unii doresc să-și amenajeze o grădină de legume, alți de flori, iar altora le surâde mai degrabă o grădină mixtă. Dacă stai și analizezi astfel de situații, vei descoperi că mulți încep pe cont propriu diverse amenajări, cumpărând varii plante, fără vreun plan bine pus la punct, iar treaba se sfârșește într-o aglomerație de vegetație în care plantele se omoară reciproc.

Grădinăritul este o artă până la urmă, iar natura își revendică din plin ”părerile” în ceea ce privește plantările haotice.

Cei dornici să aibă ”și planta asta”, ”dar și pe cealaltă”, ”poate că aceea ar arăta minunat”, fără să se intereseze cât spațiu necesită, care sunt consecințele pentru restul grădinii, care sunt nevoile de lumină, umbră, umiditate, epuizează lupta fără mare efort.

Totuși, dacă ești la început de drum în privința amenajării unei grădini și pășești informat pe el, vei descoperi o lume a frumosului și a ineditului care îți va permite cu adevărat să te exprimi în voie, să fii tu însuți într-un mod pe care nu l-ai simțit până acum.

În ciuda părerilor multora, să știți că nu doar zonele rurale sunt interesate de grădinărit, ci în special cele urbane. Adevărul este în fapt pe la mijloc, pentru că ruralul nu neapărat că nu ar fi interesat de grădinărit, ci că mai degrabă se descurcă așa cum poate, fără să facă investiții majore în grădinile lor. Pe când în urban lucrurile sunt diferite. Oamenii încearcă să folosească tehnologii noi, sunt mai preocupați de mediu și de gestionarea deșeurilor.

Sfaturi utile pentru amenajarea unei grădini

Pentru a-ți menține un tonus pozitiv, gândește-te în primul rând că amenajarea unei grădini este o activitate relaxantă și totodată plină de satisfacții.

Planifică totul de-a fir a păr

În primul și în primul rând stabilește un scop pentru grădina ta. Vrei o grădină de legume, de flori, un spațiu de relaxare sau poate un mix? Definirea scopului te va ajuta să iei decizii potrivite.

În al doilea rând, fii atent la condițiile meteo. Trebuie să știi cât soare primește grădina ta, tipul de sol și climatul. În funcție de aceste amănunte, vei ști ce plante vor prospera, ce plante sunt potrivite pentru grădina ta. Identifică locurile cu umbră, soare, vânt sau umiditate. Observă modul în care apa se scurge sau se acumulează în grădină.

Apoi, trebuie să știi exact ce spațiu ai la dispoziție. Stabilește dimensiunile exacte ale grădinii tale. Acest fapt este de ajutor pentru a planifica distribuția elementelor (paturi de flori, poteci, zone de relaxare).

Dacă ai copii, poate vrei un loc de joacă. Dacă îți place să gătești afară, poate un grătar sau o bucătărie de vară ar fi potrivită.

Continuă prin a realiza o schiță pe hârtie cu conturile grădinii. Marchează pe ea locurile pentru paturile de flori, legume, alei și alte elemente. Fii atent la dimensiuni și la distanțele dintre acestea.

În cazul în care spațiul disponibil este unul generos, probabil că ar trebui să te gândești serios la un sistem de drenaj și de irigații, fie el automat ori manual

Aleile sunt foarte importante într-o grădină, pentru că îți permit accesul în diverse zone ale grădinii, atât pentru îngrijire, cât și pentru recoltare, dacă e cazul.

Începe cu plante ușor de întreținut

Cei aflați la început de drum cu grădinăritul, este important să înceapă cu plante care se întrețin ușor, care nu necesită o îngrijire specială. Un alt aspect foarte important, ba chiar esențial am putea spune este acela de a alege plante care să rezistente la condiții variabile de mediu.

Ideea este că sunt tot mai mulți cei care locuiesc la oraș și își cumpără o casă la țară ori poate doar o bucată de pământ. Aceștia sunt grădinari de weekend, cum se spune. Ei bine, pentru astfel de cazuri, ori asiguri o automatizare foarte bună pentru diverse lucrări (drenaj, irigație), ori alegi niște plante care să reziste.

Iată câteva idei de plante ușor de întreținut și totodată rezistente la condiții variate de mediu:

1. Plante perene ușor de întreținut

Lavanda: Este o plantă aromatică care preferă soarele și solurile bine drenate. Nu necesită multă apă și este rezistentă la secetă.

Hosta: Ideală pentru zonele umbroase. Nu necesită multă îngrijire și adaugă textură prin frunzele sale mari și decorative.

Sedum (iarba grasă): O plantă suculentă, foarte rezistentă, care prosperă în condiții de secetă și nu are nevoie de soluri bogate.

2. Arbuști ușor de întreținut

Forsythia: Un arbust care înflorește primăvara devreme, cu flori galbene strălucitoare. Este rezistent și nu necesită tăieri frecvente.

Weigela: Arbust cu flori frumoase, ușor de întreținut și care atrage fluturii. Poate tolera diverse tipuri de sol și condiții de lumină.

Cornus (Cornul): Un arbust cu frunze colorate toamna și tulpini colorate iarna. Nu necesită îngrijire intensivă și aduce interes pe tot parcursul anului.

Arbuștii cu fructe pot fi și ei o varianta foarte bună de luat în calcul.

Agrișul: o soluție foarte bună pentru locurile cu umiditate ridicată, chiar mlăștinoase.

Alți arbuști fructiferi rezistenți: Afinul de cultură, Aronia, Merișorul târâtor, Afinul canadian, etc.

3. Flori anuale rezistente

Gălbenele (Calendula): Sunt flori luminoase, care înfloresc toată vara și nu necesită multă îngrijire. Sunt utile și pentru combaterea dăunătorilor din grădină.

Zinnia: Flori vibrante, foarte ușor de crescut, care atrag fluturii. Sunt rezistente la secetă și preferă soarele direct.

Petunia: Ușor de întreținut și disponibilă într-o varietate de culori, petuniile sunt perfecte pentru grădini, ghivece sau jardiniere.

4. Plante aromatice

Rozmarin: O plantă aromatică perenă care iubește soarele și solurile uscate. Nu necesită multă apă și poate fi folosită și în bucătărie.

Mentă: Foarte ușor de cultivat, dar trebuie monitorizată deoarece se poate răspândi rapid. Este perfectă pentru ceaiuri sau arome în mâncare.

Cimbru: Este o plantă rezistentă, care crește bine în soare și nu are nevoie de udări frecvente.

5. Legume pentru grădina ta

Salată verde: Crește rapid și poate fi plantată succesiv pentru o recoltă continuă.

Roșii cherry: Sunt mai ușor de întreținut decât alte soiuri de roșii și oferă o recoltă bogată.

Ridichi: Cresc rapid și nu necesită multă întreținere, fiind ideale pentru grădinarii începători.

Castraveți: Dacă sunt plantați într-un loc umbros, pot rezista foarte bine chiar și în condiții de caniculă.

6. Plante suculente

Aloe vera: Ușor de întreținut, preferă soarele și nu necesită udări frecvente. Este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare.

Echeveria: Un gen de plante suculente cu frunze groase și aspect atrăgător. Necesită foarte puțină apă și preferă lumina indirectă.

Îmbunătățește calitatea solului

De calitatea solului depinde în mod categoric sănătatea grădinii tale, iar dacă este vorba de legume, discutăm chiar și de productivitate.

Un sol de calitate asigură plantelor nutrienții necesari și un drenaj adecvat.

Pentru început, ar trebui să ști pH-ul solului. Așadar, trebuie să efectuezi un test pentru a-l determina. Ține cont de faptul că majoritatea plantelor preferă un pH între 6 și 7.

Ei bine, în funcție de acel test, poți după aceea să iei măsuri pentru a-l ameliora.

De asemenea, vei avea nevoie și de un test de compoziție. Așa încât, nu strică să verifici proporția de nisip, argilă și humus (materie organică), pentru a înțelege textura solului.

În cazul în care solul este sărac în materie organică, trebuie să adaugi.

De exemplu, compostul este una dintre cele mai bune modalități de a îmbogăți solul. Acesta îmbunătățește structura solului, reține umezeala și furnizează nutrienți esențiali. Adaugă un strat de 5-10 cm de compost și amestecă-l în solul existent.

Apoi, ar mai fi gunoiul de grajd, bogat în nutrienți, dar trebuie să fie bine descompus înainte de a fi aplicat, altfel poate arde plantele. Folosește-l ca amendament în toamnă, pentru ca până primăvara să fie complet descompus.

Și să nu uităm nici de cea mai simplă cale de a adăuga materie organică în sol - frunzele mărunțite. Frunzele mărunțite se descompun lent, dar îmbunătățesc textura solului și adaugă materie organică. Folosește-le ca mulci sau amestecă-le direct în sol.

În cazul în care solul este greu și se compactează ușor, adaugă nisip grosier sau perlit pentru a îmbunătăți drenajul. Materia organică, cum ar fi compostul, ajută, de asemenea, la slăbirea solului argilos.

Dacă, dimpotrivă, solurile sunt nisipoase și se drenează prea repede, trebuie să adaugi compost sau humus pentru a îmbunătăți retenția de apă și nutrienți.

Solul trebuie de asemenea îmbunătățit cu minerale. Pulberea de roci (cum ar fi azotatul de roci sau fosforita) furnizează minerale esențiale, cum ar fi calciul, fosforul și potasiul. Este o sursă naturală de nutrienți pe termen lung. Și, de asemenea, cenușa de lemn adaugă potasiu și calciu, dar trebuie folosită cu moderație, deoarece poate crește pH-ul solului.

Începe cu un spațiu mic

Presupunând că ești începător în ale grădinii, cel mai bine ar fi ca la început să pornești cu o suprafață mică. O grădină mare s-ar putea să devină copleșitoare pentru un începător.

Totuși, dacă spațiul este mare, poate n-ar strica să apelezi la niște specialiști în domeniu care să te ajute la început. Pe lângă faptul că vei fi sigur de rezultate, poți și învăța de la ei și să aplici pe viitor.

Ar fi bine să te orientezi din start către niște profesioniști în domeniu care să acopere toate etapele necesare amenajării unei grădini, începând din perioada de proiectare până la cea de îngrijire ulterioară. Cum ar fi să găsești într-un singur loc tot ce-ți trebuie pentru amenajare? Spre exemplu: arhitecți peisagiști, grădinari cu experiență, ingineri horticultori, ingineri instalații, utilaje fel și fel pentru varii intervenții.

Ei bine, așa ceva există, se numește parcuri.ro. Acesta este în faptul un site de prezentare pentru firma Garden Services (dacă vă întrebați unde ați mai auzit de numele ăsta, vă spunem noi, probabil ați auzit de Gardenis – este un magazin de-al lor din Campusul de la Agronomie, s-ar putea să-i știți de acolo.  Și partea cea mai bună este faptul că, ei știu ce înseamnă plantele, căci au pepiniera lor proprie.

 

Sursa foto: parcuri.ro

Plus de asta, la ei veți găsi majoritatea plantelor recomandate de noi anterior pentru cei care sunt la început de drum în ale grădinăritului.

Ca să înțelegeți amploarea acestor profesioniști, vă spunem că ei au departament pentru vânzare de plante și materiale pentru grădinărit, departament pentru întreținere spații verzi, precum și departament pentru proiectare - amenajare grădini, gazon, irigații și drenaje. Iar, cât privește lucrările pe care le pot face pe lângă amenajare unei grădini, puteți să vedeți multe exemple pe platforma lor online: terenuri sport, iazuri cu loc de înot, drenaje și sisteme de irigații pentru varii suprafețe, acoperișuri verzi, ș.a.m.d.

Investește în unelte de bază

Nu se poate face grădinărit cu mâinile goale. Ai nevoie de un minim de unelte pentru a lucra eficient și pentru a menține grădina în bună stare.

Spre exemplu, vei avea nevoie de un hârleț (bun la amestecat pământul, la plantat ori la mutat plante), de greblă (pentru nivelarea solului, pentru îndepărtatul frunzelor, pentru pregătirea solului înainte de plantare), de foarfece de grădină (pentru tăierea crengilor, florilor și arbuștilor, pentru a curăța plantele de uscături), cazma (folosită pentru a săpa gropi mai adânci, pentru a muta solul, pentru a planta arbori și arbuști mari), mănuși grădinărit (pentru a-ți proteja mâinile de murdărie, spini, umiditate), roabă (pentru transportul solului, a compostului, a frunzelor și a altor materiale din grădină), sfoară și țăruși (pentru a susține plantele înainte, pentru trasarea liniilor drepte în grădină, pentru marcarea paturilor de legume), găleată (bună la transportul apei, pentru colectarea resturilor din grădină, pentru aplicarea îngrășămintelor), săpăligă (pentru plivit buruieni și afânarea solului), cultivator manual (pentru afânarea solului, pentru plivirea buruienilor în spații înguste dintre plante) etc.

Ca sfaturi de achiziție, vă spunem că ar fi bine să investiți în unelte de calitate superioară, chiar dacă sunt ceva mai scumpe. Acestea dura mai mult și vor oferi o experiență de grădinărit mai plăcută.

Apoi, neapărat trebuie să aveți un loc special amenajat pentru depozitarea uneltelor după folosire. Acestea au nevoie de o întreținere bună pentru a le prelungi viața.

Cu aceste unelte recomandate de nevoi, vei putea să gestionezi majoritatea sarcinilor de grădinărită cu eficiență și ușurință. Plus de asta, îți va face și plăcere să îngrijești grădină într-un mod mai simplu.

Afla care sunt nevoile plantelor

Știți cu toții că fiecare plantă are nevoile sale specifice, când vine vorba de soare, apă, lumină, căldură. Trebuie să cunoști aceste aspecte dacă intenționezi că crești plante. În primul rând, e bine să știi din start că fără condiții optime, plantele nu se vor dezvolta corespunzător.

Contează, bineînțeles și calitatea solului și calitatea fertilizatorilor, și drenajul și udarea, ce să mai spunem de combaterea dăunătorilor. Este esențial să înveți care sunt cerințele de bază ale plantelor cultivate pentru a crește o grădină sănătoasă.

Vorbind despre drenaj și irigații, mai ales când avem la îndemână o grădină cu o suprafață mare, trebuie să ne asigurăm încă de la început că grădina noastră va avea un sistem de udare bine pus la punct.

Dacă iei pe cont propriu această problema și intenționezi să te ocupi singur de ea, vei avea nevoie de furtunuri, de pistoale pentru stropit. În caz că instalezi un sistem de irigații, îți vor trebui limitatoare de debit, programatoare automate etc.

Fă din grădină un loc primitor

Cu siguranță nu v-ați propus să realizați o grădină doar pentru flori. Probabil că vreți să vă și bucurați de ele. Așadar, veți avea nevoie și de spații unde să puteți să vă relaxați și să petreceți timpul.

De exemplu, ai putea să începi cu amenajarea unei terase ori a unui loc de relaxare. Poți aduce o masă cu scaune confortabile, un balansoar ori o pergola. N-ar strica niște perne colorate pentru un plus de confort.

Un hamac ori un balansoar pot fi elemente relaxante care să te ajute să te bucuri de o zi frumoasă în grădină.

Dacă spațiul îți permite, poți să plasezi și o bancă, poate chiar două, lângă flori ori în colțuri liniștite unde să poți medita sau citi o carte.

Pentru plăcerea de a petrece seara în grădină, ar fi bine să te gândești și la un iluminat ambiental. Poți să iei în calcul lămpi solare, ghirlande luminoase, aplice de exterior.

În plus, ar fi bune și niște ghivece mari decorative care să delimiteze spațiul și să adauge verdeață. Ghivecele pot fi aranjate la intrare, pe terasă ori de-a lungul potecilor.

Exagerând un pic pentru început, poți chiar să alegi o mică fântână, ori o cască, lucruri care vor transforma spațiul într-un deosebit de plăcut.

Piatra decorativă este și ea perfectă pentru a crea un colț natural și ușor de întreținut.

Pe partea de culoare și textură, ar trebui ca de la început să alegi flori de diferite culori pentru varietate, dar și plante care să înflorească în sezoane diferite, astfel încât să ai o grădină verde și înflorită mai tot timpul anului.

Un gazon sănătos și bine întreținut poate fi și el o opțiune de luat în calcul. E mai simplu de întreținut decât florile, de exemplu și poate să îți ofere un spațiu primitor.

Fii răbdător și învață de la alții și din experiență

Nu încape îndoială că grădinăritul este un proces continuu de învățare, iar răbdarea este esențială pentru a obține rezultatele dorite.

Trebuie să înțelegi că fiecare plantă are propriul său ciclu de creștere. Unele plante se dezvoltă rapid, în timp ce altele au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la maturitate.

Apoi, și aici ca și în alte domenii, trebuie să înveți din greșeli. Greșelile sunt o parte naturală a procesului de învățare. Dacă o plantă nu crește bine sau o cultură nu reușește, folosește această experiență ca o oportunitate de a învăța și de a te perfecționa.

Pentru a căpăta experiență, vorbește cu alți grădinari din comunitatea ta sau alătură-te unor grupuri online. Aceștia pot oferi sfaturi valoroase și trucuri pe care le-au descoperit de-a lungul anilor.

Este bine să citești și să te documentezi în permanență. Există numeroase cărți, bloguri, videoclipuri și articole despre grădinărit. Aprofundarea cunoștințelor te va ajuta să devii un grădinar mai priceput.

N-ar fi rău să încerci să deprinzi noi tehnici de grădinărit cum ar fi rotația culturilor, grădinăritul în straturi înălțate sau mulcirea. Fiecare experiment îți va aduce noi cunoștințe. În fiecare sezon, încearcă să plantezi o specie nouă sau neobișnuită. Astfel, vei descoperi ce funcționează cel mai bine în grădina ta.

Grădinăritul nu este doar despre rezultatul final, ci și despre procesul de îngrijire și observare a naturii. Fii prezent și bucură-te de fiecare etapă, de la plantare la recoltare.

Observarea atentă a plantelor, a solului și a schimbărilor din grădină te va ajuta să înțelegi mai bine nevoile acesteia.

Ia aminte la alții. Vezi cum sunt organizate și întreținute alte grădini. Poți găsi inspirație pentru designul, plantele sau tehnicile utilizate.

Fiecare floare care înflorește, fiecare legumă recoltată este o mică victorie. Răsplătește-te și bucură-te de aceste momente.

În funcție de experiențele anterioare și de ceea ce ai învățat, fii dispus să faci ajustări. Grădina ta va evolua în timp, iar adaptabilitatea este cheia succesului pe termen lung.

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close