Antena 3 CNN Life Cum putem reduce consumul energetic în casa noastră?

Cum putem reduce consumul energetic în casa noastră?

3 minute de citit Publicat la 11:47 07 Mar 2016 Modificat la 11:47 07 Mar 2016
termo 1.jpg
Specialistii in energie cred ca resursele energetice ale Planetei sunt aproape epuizate, iar foarte multe state au inceput sa ia masuri pentru reducerea consumului de energie si folosirea resurselor alternative, in special cele inepuizabile. Chiar si in legile din Romania sunt stipulate aceste aspecte, iar articolul 12 din Legea 159/2013 prevede ca incepand cu anul 2021, cladirile noi trebuie sa respecte anumite standarde, printre care consumul de energie din surse conventionale sa fie aproape egal cu zero. Pentru institutiile de stat, regula pentru cladirile noi se aplica incepand cu 2019.

Inginerul Iosif Butuc, specialist in expertiza termica si tehnica in constructii si in termoviziune a cladiri, afirma ca romanii au inceput de ceva timp sa se adapteze la trendul mondial, si anume acela de a creste performanta energetica a unei cladiri si de a folosi surse alternative de energie. Referitor la mijloacele pe care romanii ar trebui sa le foloseasca pentru a reduce consumul de energie, specialistul considera ca acestea trebuie adaptate in functie de cele doua tipuri de realizare a energiei termice. “Pentru cazurile in care folosim combustibil in stare solida, lichida, gazoasa, lemne, gaz natural etc., cele mai profitabile solutii sunt panourile solare cu tuburi vidate si centralele pe gaz in condensatie, in realizare directa cu un sistem de incalzire prin pardoseala. Pentru cazurile in care consumam energie termica de la centrale eletrice, se recomanda panourile fotovoltaice, pompele de caldura cu inverter. Mai putem folosi aparatele de aer conditionat de tip inverter sau simple, panouri radiante, centrale electrice, calorifere electrice, aeroterme sau aparate de ventilatie cu recuperare de caldura, sisteme terra air home, care aduce caldura naturala in mod gratuit, cu ajutorul caldurii din pamant, pe perioada iernii, sau racirea cladirii cu ajutorul pamantului, pe timp de vara”, declara ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

Cum ne ajuta expertii sa gasim solutiile cele mai bune pentru reducerea consumului?
Intr-o prima instanta, expertii fac o inspectie tehnica si termica a cladirii si pot elabora o analiza detaliata referitoare la pierderile de caldura, problemele gasite, cat si o gama de solutii pentru rezolvarea acestora. Aceste inspectii se realizeaza de catre firme de instalatii si de audit in energie termica si expertiza termica in constructii. Pentru masurarea pierderilor de caldura, se folosesc aparate speciale care genereaza o harta termica a cladirii si se poate depista cu usurinta locurile unde se pierde cel mai mult caldura. “In imagini puteti vedea un astfel de exemplu, in care am folosit camera de termoviziune, in timpul iernii, la o temperatura de -10 grade Celsius. Putem vedea cu usurinta unde este izolata cladirea (sunt culorile mai inchise) si unde nu este izolata (culori mai deschise). Am intalnit foarte multe cazuri in care oamenii nu au apelat la serviciile unui specialist si au investit, spre exemplu, in panouri solare fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, insa ca sursa de caldura foloseau centrala termica, unde consumul era mai mare decat ceea ce se producea. Un expert ar fi recomandat folosirea echipamentelor in functie de cum au fost aceste concepute: spre exemplu, panourile fotovoltaice nu sunt recomandate sa fie folosite pentru producerea de energie termica indirect si, de fapt, acea energie electrica produsa o poate folosi cu o centrala electrica pentru producerea de energie termica, insa randamentul este mult mai mic. Ar fi mult mai avantajos din punct de vedere al consumului, dar mai ales financiar, daca am folosi, in speta de fata, direct panouri solare cu tuburi vidate pentru energie termica. In concluzie, pentru eficientizare, se recomanda ca tipul de energie produsa sa fie folosita doar pentru utilitatile care folosesc acelasi tip de energie. Asadar, daca producem energie electrica, trebuie s-o consumam tot pentru utilitatile electrice, iar daca producem energie termica, trebuie s-o folosim pentru energie termica si nu invers”, declara ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

In cat timp se amortizeaza investitiile?
Specialistul considera ca sursele de energie “verde” cu consumul cel mai mic sunt, intr-adevar, mai scumpe decat cele conventionale, insa costurile acestora se amortizeaza surprinzator de repede daca respectam indicatiile din raportul tehnic. “Trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste surse “verzi” pot acoperi costurile pentru mai multe utilitati, cum ar fi apa calda, incalzire si chiar pentru producerea de energie electrica. Un specialist poate spune, in functie de suprafata locuita si alte criterii, care sunt sursele cele mai convenabile, iar cu cat aportul de energie acopera cat mai mult din necesarul termic, cu atat perioada de recuperare a investitiei este mai mica. Orice profesionist, care va intocmi un raport referitor la solutiile de incalzire sau reabilitare termica, este obligat sa ofere si o fisa tehnica cu valoarea estimativa a investitiei si perioada de amortizare a investitiei”, conchide ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

×
Etichete: energie
x close