Antena 3 CNN Life Cum pui bazele unei afaceri creative: 5 sfaturi utile

Cum pui bazele unei afaceri creative: 5 sfaturi utile

I.D.
3 minute de citit Publicat la 14:28 31 Oct 2024 Modificat la 14:28 31 Oct 2024
Dacă îți plac activitățile manuale, precum broderia sau ceramica, poți duce mai departe această pasiune. Așa că am pregătit pentru tine o listă cu 5 sfaturi utile care să-ți ghideze primii pași.
Echipamentul potrivit îți poate simplifica procesul de lucru. FOTO: Shutterstock.com

Să pui bazele unei afaceri creative presupune pasiune, dedicare, inspirație și multă muncă. Vei întâmpina diverse provocări, dar toate acestea fac parte din farmecul antreprenoriatului.

În plus, pentru că oferi ceva societății, vei avea și un sentiment de împlinire. Dacă îți plac activitățile manuale, precum broderia sau ceramica, poți duce mai departe această pasiune. Așa că am pregătit pentru tine o listă cu 5 sfaturi utile care să-ți ghideze primii pași.

1. Găsește un loc potrivit pentru activitatea ta

Poate că la început de drum este la îndemână să folosești propria locuință. Însă, pe măsură ce îți vei dezvolta afacerea, vei avea nevoie de spațiu suplimentar pentru depozitarea materialelor, dar și pentru realizarea propriu-zisă a activității. 

În funcție de specificul afaceriii tale și de obiectivele pe care le stabilești, poți lua în calcul o investiție pe termen lung. Poate fi vorba despre a închiria sau a cumpăra un spațiu, la un preț cât mai bun. În acest sens, merită să vizitezi câteva dintre apartamentele cu doua camere de vanzare in Bucuresti sau în orașul în care locuiești. Orientează-te către un apartament funcțional, luminos și, de preferat, cu un cost mic de întreținere.

2. Investește atent în echipamentul de lucru

Echipamentul potrivit îți poate simplifica procesul de lucru. Documentează-te cât mai bine și testează diverse unelte pentru a-ți da seama care sunt cele potrivite. Alege materiale de calitate, la un preț cât mai bun, și încearcă să economisești, acolo unde este posibil.

De exemplu, în cazul unei afaceri cu broderie, vei avea nevoie, printre altele, de materiale textile, fire de brodat, ace sau stilou și gherghef. În funcție de tipul produsului pe care vei realiza broderia, ia în calcul o mașină de brodat sau de cusut. Pe lângă toate acestea, adaugă și cele necesare pentru împachetarea și livrarea produselor în condiții de siguranță.

3. Alege platforma potrivită produselor tale

Un alt pas important este să decizi modalitatea prin care vei vinde produsele. Un website dedicat îți definește identitatea și te ajută să fii vizibil în căutările Google, însă necesită o investiție importantă. În plus, vei avea nevoie de o persoană care să se ocupe de administrarea website-ului.

Alte opțiuni sunt o pagină dedicată de Instagram, diverse magazine online, precum Etsy (unde poți gestiona și comenzile venite din afara țării), Dichisar sau alte platforme de E-commerce. Toate acestea vin cu diverse avantaje și dezavantaje, așa că analizează-le și alege varianta potrivită pentru tine.

4. Găsește acel element prin care te vei diferenția

Pentru o activitate de succes, este esențial să găsești un element prin care să te diferențiezi de competiție. De exemplu, broderiile personalizate pentru diverse evenimente private sau corporate reprezintă un subiect de interes. O altă variantă este să realizezi seturi de haine mamă-fiică, din materiale naturale. Totodată, este important să investești timp într-un plan de business și să te asiguri că te-ai familiarizat și cu aspectele legale ale afacerii tale.

5. Stabilește fluxul de lucru

Evidențiază atent fluxul de lucru: de la comandarea materialelor necesare și timpul de execuție, la pregătirea comenzilor și expedierea acestora. Stabilește un timeline detaliat și ține cont de posibilele întârzieri în livrarea produselor. Astfel, îți vei anunța clienții din timp și vei evita eventualele nemulțumiri din partea acestora.

Totodată, un stil de viață echilibrat este important, mai ales că vor exista și situații în care vei lucra ceva mai mult, iar stresul își poate spune cuvântul. Așa că planifică și perioadele de pauză, pentru a te deconecta și relaxa.

O afacere creativă reprezintă o provocare: investești în ceea ce-ți place să faci și îți dorești ca produsele tale să fie îndrăgite. În același timp, vrei să-ți îndeplinești și obiectivele financiare. Iar cu inspirație, muncă și curaj, activitatea ta poate crește. Tu ai luat până acum în considerare ideea unui business?

×
x close