Antena 3 CNN Life Cum poți consuma mai multe legume pe perioada iernii?

Cum poți consuma mai multe legume pe perioada iernii?

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:00 11 Dec 2022 Modificat la 10:00 11 Dec 2022
New Project (88)
Sursa foto: Bonduelle

Bineînțeles, trebuie să discutăm și despre provocările nutriționale ale acestei perioade: ce poți consuma iarna, astfel încât să îi asiguri corpului toți nutrienții? Citește în continuare și află cum poți să ai o alimentație variată și echilibrată în sezonul rece!

Bucură-te de legume variate chiar și iarna

Din păcate, iarna nu se găsesc foarte multe legume autohtone proaspete și, uneori, chiar și cele importate nu sunt variate. Care este soluția în acest caz? Să cumperi legume congelate. În jurul alimentelor congelate planează multe mituri. Oamenii consideră că legumele congelate și-ar pierde nutrienții sau merg până a spune că ar putea deveni periculoase pentru sănătate. Nimic mai greșit! Congelarea este cea mai sigură metodă de conservare a alimentelor. Referindu-ne strict la legume, acestea își vor păstra prospețimea, gustul și toți nutrienții.

Procesul de congelare a legumelor este simplu: imediat după recoltare, acestea sunt spălate, curățate, porționate și congelate. Astfel, legumele își păstrează prospețimea, uneori mai bine decât legumele proaspete din piețe. Mai există și legume pregătite în prealabil și apoi congelate, cum ar fi legumele la abur. Acestea sunt perfecte chiar și pentru oamenii foarte ocupați, deoarece necesită până în 5 minute de fierbere și sunt gata de consum sau se pot prepara în alte moduri.

Bucură-te de legume variate și delicioase pe timpul iernii, alegând variantele congelate. Cu ajutorul lor poți pregăti legume congelate deja pregătite la aburi, legume la cuptor, le poți adăuga în smoothie-uri, poți prepara supe-cremă, supe sau ciorbe.

Gustul legumelor și bucuria de a le consuma sunt în strânsă legătură cu modul de preparare. Un morcov fiert timp îndelungat, care se sfărâmă, nu va fi la fel de apetisant ca unul călit în puțin unt sau fiert câteva minute, pentru a rămâne crocant. Același lucru este valabil pentru toate legumele: este important să le prepari termic cât mai puțin, astfel încât să își păstreze culorile, gustul desăvârșit și textura.

Ce poți prepara cu legume congelate?

În magazine poți găsi o mare varietate de legume congelate, după cum urmează:

  • monolegume congelate: morcov, mazăre, porumb, spanac și altele;
  • amestecuri de legume;
  • legume pentru supă cremă;
  • legume deja pregătite la abur;
  • legume pentru tigaie;
  • amestecuri de legume cu orez;
  • amestecuri de legume cu cereale.

În funcție de preferințele tale, toate aceste legume pot fi transformate în rețete delicioase. Chiar și persoanele ocupate se pot bucura de mese echilibrate și nutritive, cu multe legume. Tot ce trebuie să faci este să alegi legumele preferate, să le pregătești câteva minute la abur sau în tigaie și să le adaugi în farfurie cu sursa de proteine preferată și cu o sursă de grăsime sănătoasă. Spre exemplu, cea mai simplă rețetă este o porție de legume la abur sau la cuptor cu pește.

Iarna, te poți bucura și de tot felul de supe, care sunt hrănitoare și care îți conferă un sentiment de bine. De asemenea, pentru un gust deosebit și culoare, poți adăuga legumele și în smoothie-uri. Spre exemplu, poți prepara un smoothie cu următoarele ingrediente:

  • banană pentru a-i conferi o consistență cremoasă, pentru a-l îndulci și a-i adăuga fibre;
  • spanac congelat pentru conținutul de fier, potasiu, calciu, zinc, vitamina C, acid folic și altele;
  • ananas pentru o digestie mai bună și pentru un gust delicios;
  • unt de arahide, avocado sau iaurt grecesc ori iaurt vegetal pentru sațietate și pentru o porție de grăsimi sănătoase;
  • apă sau lapte, după preferințe;
  • alte ingrediente după placul tău: miere, sirop de agave, frunze proaspete de mentă etc.

Așadar, chiar dacă este iarnă, nu ezita să incluzi cât mai multe legume congelate în alimentația ta zilnică!

×
Etichete: legume
x close