Antena 3 CNN Life Cum poți ”anula” o zi de stat jos. Oamenii de știință au stabilit câte excerciții trebuie să faci pentru a compensa inactivitatea

Cum poți ”anula” o zi de stat jos. Oamenii de știință au stabilit câte excerciții trebuie să faci pentru a compensa inactivitatea

barbat birou dureri spate getty images
Cum poți ”anula” o zi de stat jos. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    26 Sep 2024   •   07:00

Știm deja că un timp prelungit de stat pe scaun nu este benefic pentru sănătate, dar v-ați întrebat vreodată cât de multe exerciții fizice trebuie să facem pentru a compensa efectele negative ale acestei inactivități? Cercetările sugerează că între 30 și 40 de minute de activitate fizică zilnică pot contracara impactul statului prelungit. Conform studiului, această perioadă de „activitate fizică de intensitate moderată până la mare” poate echilibra până la 10 ore de sedentarism zilnic, deși orice mișcare, inclusiv ridicarea în picioare, aduce beneficii, scrie sciencealert.com.

Concluziile sunt susținute de o analiză realizată în 2020, care a revizuit date din nouă studii anterioare, cu un total de 44.370 de participanți din patru țări, toți purtând dispozitive de monitorizare a activității fizice. Analiza a arătat că, în cazul persoanelor cu un stil de viață sedentar, riscul de deces crește pe măsură ce timpul petrecut în activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă scade.

”30 - 40 de minute în fiecare zi”

„Pentru persoanele active, care desfășoară zilnic între 30 și 40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau viguroasă, legătura dintre timpul îndelungat de sedentarism și riscul de deces nu este semnificativă față de cei care stau mai puțin jos", au explicat cercetătorii.

Cu alte cuvinte, activități precum mersul pe bicicletă, mersul rapid sau grădinăritul pot reduce riscul de deces asociat sedentarismului, până la un nivel comparabil cu cel al persoanelor care nu stau atât de mult. Această legătură a fost observată în datele colectate de la mii de participanți.

”Orice formă de activitate este importantă”

Deși meta-analizele necesită integrarea unor date variate din studii cu voluntari și condiții diferite, această cercetare se bazează pe informații obiective, furnizate de dispozitive de monitorizare, și nu pe date auto-raportate de participanți. Studiul a fost publicat odată cu lansarea Ghidurilor globale din 2020 ale Organizației Mondiale a Sănătății, care recomandă 150-300 de minute de activitate moderată sau 75-150 de minute de activitate viguroasă săptămânal pentru a contracara efectele sedentarismului.

„Așa cum subliniază aceste ghiduri, orice formă de activitate fizică este importantă și orice mișcare este mai bună decât nicio mișcare”, spune Emmanuel Stamatakis, cercetător în domeniul sănătății populației la Universitatea din Sydney. „Oamenii își pot proteja sănătatea și pot combate efectele negative ale sedentarismului.”

Ghidurile OMS din 2020 subliniază că activități simple precum urcatul scărilor, jocurile cu copiii și animalele de companie, yoga, dansul, treburile casnice sau mersul pe jos și cu bicicleta sunt metode eficiente de a fi mai activi. Dacă cele 30-40 de minute zilnice de activitate fizică par dificil de atins, cercetătorii recomandă să începeți treptat, cu mici modificări.

”Nu știm încă exact cât de mult stat este prea mult”

Deși este dificil să se ofere recomandări universale pentru toate vârstele, intervalul de 40 de minute se aliniază cu cercetările anterioare. Pe măsură ce apar mai multe date, vom înțelege mai bine cum să rămânem sănătoși, chiar dacă trebuie să petrecem perioade lungi de timp la birou.

„Deși noile ghiduri reflectă cele mai bune cunoștințe disponibile, există încă lacune în informațiile noastre”, a adăugat Stamatakis. „De exemplu, nu știm încă exact cât de mult stat este prea mult. Dar cercetările evoluează rapid, și sperăm să avem răspunsuri mai clare în următorii ani”, a concluzionat el. 

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close