Antena 3 CNN Life Cum îți protejezi locuința și animalele de urși

Cum îți protejezi locuința și animalele de urși

2 minute de citit Publicat la 11:37 28 Aug 2024 Modificat la 11:37 28 Aug 2024
ursi protectie casa
Gunoaiele și resturile alimentare emană mirosuri puternice care îi atrag pe urșii. Sursă foto: pexels.com

Din cauza reducerii habitatului lor natural prin defrișări și a oamenilor care vor neapărat să hrănească urșii pe care îi întâlnesc pe traseele lor și să-și facă cu ei fotografii pe care le postează apoi cu mândrie pe rețelele sociale, comportamentul acestor animale s-a schimbat, au căpătat curaj și ajung deseori în zonele populate pe care altădată le evitau.

Astfel, interacțiunile oamenilor cu urșii sunt tot mai dese și în multe cazuri sunt soldate cu incidente nedorite. Au fost situații în care urșii au intrat în casele oamenilor care locuiesc la periferia unei localități din zona de munte sau au atacat animalele din curte sau din fermă. 

În aceste condiții, este absolut necesar ca oamenii care locuiesc sau care desfășoară activități de orice natură în zonele cu populație de urs să-și ia măsuri de protecție pentru ei, casele și animalele lor. Iată câteva soluții. 

Utilizarea unui gard electric

Un gard electric profesional pentru urși este, de departe, cea mai bună soluție de protecție, absolut necesară pentru cei care dețin ferme. Este, de asemenea, util și pentru cei care vor pur și simplu să-și protejeze casa și să se simtă în siguranță în curtea lor.

Funcționează prin transmiterea curentului electric prin coardă sau fir, care sunt conectate la un aparat de gard generator de impulsuri. 

Managementul deșeurilor

Gunoaiele și resturile alimentare emană mirosuri puternice care îi atrag pe urșii aflați în permanență în căutare de mâncare. Dacă un urs va simți în aer mirosul, aproape nimic nu-l va împiedica să ajungă la sursă. Din acest motiv este esențial ca gunoaiele și resturile alimentare să fie depozitate în containere ermetice, iar acestea, la rândul lor, să fie amplasate într-o magazie sau o anexă zidită. De asemenea, containerele trebuie spălate periodic.

Depozitarea corespunzătoare a furajelor

Un alt motiv pentru care urșii se apropie de ferme sau locuințe din zona rurală este pentru că sunt atrași și de mirosul furajelor pentru animale, potrivit BearWise. Prin urmare, și acestea trebuie depozitate în containere sau în magazii și niciodată lăsate în aer liber.

Câini de pază

Un câine de pază se va dovedi extrem de eficient pentru ținerea urșilor la distanță. Chiar dacă urșii sunt mult mai masivi decât orice câine, se sperie de ei și de lătratul lor. Prin urmare, este o idee excelentă ca orice locuitor din zona de munte să aibă în curte cel puțin un câine. Pentru cei care dețin ferme este recomandat să aibă mai mulți câini de pază care să fie dresați și să știe cum să reacționeze, pentru că pot fi nevoiți să protejeze de urs animale aflate în câmp deschis. În România, câinii din rasele ciobănesc mioritic sau carpatin sunt renumiți pentru abilitățile lor de pază și instinctul de protejare a teritoriului.  

 

 

×
Etichete: advertorial
x close