Un fotograf și-a petrecut aproape 15 ani încercând să surprindă esența a ceea ce el numește „cultură de petrecere a timpului liber” – vacanțe, relaxare la piscină și evenimente publice – în Coreea de Sud contemporană. Kim Seunggu este din Seul, așa că a știut exact ce să fotografieze, iar imaginile lui au luat acum prin surprindere o lume întreagă.
El a nimit colecția lui de imagini „Better Days”, fiind, de fapt, un serial în curs de desfășurare. Imaginile sunt surprinzătoare și arată de fapt adevăratul mod de viață într-o țară care ocupă locul patru la nivel global la cel mai lung program de lucru și unde se crede că fenomenul „ gwarosa ” (moarte din cauza surmenajului) ia numeroase vieți anual.
În 2023, guvernul sud-coreean a fost forțat să renunțe la planurile de creștere a numărului de ore de lucru pe săptămână de la 52 la 69 de ore, pe fondul reacțiilor angajaților din generațiile Millennial și Gen Z. Schimbarea era menită să combată lipsa de forță de muncă care rezultă din scăderea ratei natalității și îmbătrânirea populației.
Kim spune că cultura de petrecere a timpului liber în Coreea de Sud este marcată de o dorință arzătoare de respiro, din cauza presiunilor intense la locul de muncă și a stilului de viață foarte alert.
Kim, în vârstă de 45 de ani, a început să surprindă aceste scene în 2010, în timpul studiilor sale postuniversitare. Proiectul său l-a dus la popularul bazin de înot Jangheung Hanok, cu apele minerale, situat într-o curte tradițională coreeană, pe Dealul Royal Azaleas, cunoscut pentru azaleele înflorite, în Mulbit Park, zonă cu trasee în natură și diverse locuri de campare în toată țara.
În copilărie, Kim a observat interacțiunile pline de veselie ale oamenilor obișnuiți să aibă timp liber. Pe măsură ce a crescut, lucrurile s-au schimbat și s-a simțit obligat să documenteze aceste intercațiuni. „Am simțit o fascinație pentru aceste scene”, a spus el într-un interviu telefonic pentru CNN.
Seria de fotografii i-a adus aprecieri și Marele Premiu la Concursul Internațional de Fotografie de la Tokyo.
Viitoarea sa carte, „Zile mai bune” (Better Days) conține aproape 50 de fotografii din serie și aprofundează teme despre comunitate, recreere și echilibrul dintre viața profesională și viața privată.
Arta de a găsi locații
În multe dintre fotografiile lui Kim, peisaje urbane sumbre se profilează în fundal, în timp ce în prim-plan au loc activități pline de viață, producând un contrast puternic între presiunile vieții de zi cu zi și momentele de bucurie.
În fotografia de la bazinul de înot Hanok, Kim arată o piscină plină ochi de oameni, încadrată de arhitectura tradițională coreeană, cu structuri din lemn și acoperișuri curbate - un dialog între trecut și prezent. Copiii se stropesc în apă, iar părinții se relaxează lângă piscină în costume de baie colorate, în timp ce alții plutesc pe gonflabile.
Locațiile lui Kim pentru „Better days” se concentrează adesea pe clasa de mijloc. „Oamenii din clasa superioară tind să smeargă în locuri luxoase, exclusiviste, care sunt inaccesibile, cum ar fi stațiuni sau hoteluri de lux, ceea ce face dificilă observarea culturii lor de petrecere a timpului liber”, a spus el, adăugând: „Cred că cultura majorității reprezintă mai bine societatea coreeană.”
Descoperirea rezistenței culturale
Pentru a înțelege mai bine cultura unică de petrecere a timpului liber din Coreea de Sud, Kim a privit fundalul său istoric - în special izolarea culturală care a urmat deceniilor de dominație colonială japoneză și războiului din Coreea.
„În anii ’80 și ’90, impulsul pentru reformă politică – în special după revolta democratică din 1987 – a stârnit o puternică dorință de libertate și democrație. Acest lucru a condus la acceptarea culturilor occidentale din America și Europa”, a spus el. Kim a adăugat că urmărirea individualismului în Coreea coexistă cu un sentiment de comunitate, înrădăcinat în valorile tradiționale, și o dorință colectivă de libertate care decurge din ocupația japoneză și regimurile dictatoriale.
La rândul său, a spus Kim, societatea sud-coreeană a devenit ceea ce el a numit o „comunitate flexibilă”, care îmbină individualismul cu încrederea reciprocă – și unde adunările publice sunt considerate de rutină și sigure.
Fotografiile lui Kim servesc drept mărturie pentru o societate care, în timp ce se confruntă cu presiunile orelor lungi de muncă și modernizării rapide, găsește momente de bucurie și conexiune. El spune că munca lui nu abordează în mod direct chestiunile politice, dar când a fost întrebat despre diversele provocări cu care se confruntă Coreea de Sud astăzi, de la recentele tulburări politice la o criză demografică care se adâncește, fotograful a spus că este de părere că aceste „contradicții” ale societății sunt „dureri crescânde pentru o democrație mai bună și o lume mai bună.” „Societatea coreeană a depășit multe provocări prin puterea cetățenilor săi, iar pasiunea reflectată în cultura noastră de agrement indică potențialul de îmbunătățire”.
Orele lungi de lucru și pauzele scurte i-au determinat pe mulți coreeni să locuiască în apropierea centrelor urbane, peste 80% din populație trăind în orașe.
„Oamenii pot vedea într-o lumină negativă orele lungi de luncru și vacanțele scurte din Coreea, dar sunt o reflectare a indivizilor care se adaptează și depășesc provocări cu sârguința”, a spus el.
„Acceptăm aceste contradicții într-o oarecare măsură”, a mai spus el.