Nu s-au putut detașa total de treburile țării, așa că s-au ocupat de pregătirea lui 1 Mai muncitoresc, dar și a Zilei Tineretului, sărbătorită pe 2 mai. Din cartea istoricului Laviniei Betea, care a scris o carte despre ultimul an din viața celor doi soți Ceaușescu, aflăm că șeful de cabinet al Elenei Ceaușescu a avut sarcini precise până în ultimul moment.
Astfel s-a aflat că în prima zi a săptămânii Elena Ceaușescu a avut mai multe întâlniri cu Constantin Olteanu-secretarul CC cu propaganda și cu directorul general de pe atunci al Radioteleviziunii Române, Constantin Petre, scrie Fanatik.ro.
Apoi, aceasta s-a întâlnit cu Poliana Cristescu, fosta soție a fiului său Nicu. Era un ritual aproape zilnic, cele două având o relație destul de strânsă. De asemenea, Elena Ceaușescu a stat de vorbă și cu alte personaje importante ale țării. A făcut-o inclusiv în intimitatea Cabinetului 1, unul pe care îl conducea soțul său.
„La Cabinetul 1, Elena Ceaușescu intra oricând și peste oricine. După amiaza, (n.r. 26 apr. 1989, miercurea dinaintea Paștelui), câteva minute i-a primit pe Curticeanu și pe Milea.
Deși, armata nu făcea parte din responsabilitățile ei. Se vede că profitând de boala soțului și le-a extins.
Apropierea sărbătorilor pascale nu a scos-o prea mult din tabieturi pe Elena Ceaușescu. Aceasta a continuat să se ocupe inclusiv de organizarea Congresului al XVI-lea al partidului.
„În pofida informațiilor din țările vecine și mai ales din Uniunea Sovietică, Ceaușescu pregătea Congresul ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat în vecini.
Se gândeau soții Ceaușescu că acesta ar putea fi ultimul lor congres? Dumitru Popescu, alt bun cunoscător al personalității lor, făcea următoarele mărturisiri privind imaginea de sine a lui Ceaușescu”, a mai scris Lavinia Betea.
În Sâmbăta Mare a avut loc chiar și o ședință a Biroului Permanent al CPEx. Apoi, cu o zi înaintea Paștelui, cei doi conducători au fost prezenți și la Adunarea Festivă pentru 1 mai. De remarcat că agenda Elenei Ceaușescu consemnează faptul că aceasta s-a întors la lucru abia peste trei zile, mai exact pe data de 4 mai.
Elena Ceaușescu, prima doamnă în stat, ultima la învățătură