
476 de puncte gastronomice locale apar pe harta realizată de Agenția Națională pentru Zona Montană. Aceste mici afaceri locale valorifică producția primară din zonele rurale, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei, pentru un număr de maximum 15 persoane.
Dacă ne uităm pe harta Punctelor Gastronomice Locale publicată pe site-ul Agenției Naționale pentru Zona Montană găsim aproape 500 de asfel de unități. Primul punct gastronomic a fost înființat în localitatea Crișan – Mila 23, în 2018, la inițiativa fostului campion olimpic Ivan Patzaichin, și a arhitectului Teodor Frolu, promotori ai patrimoniului turistic al Deltei Dunării.
Produsele alimentare din oferta Punctelor Gastronomice se prepară din materii prime disponibile pe plan local, din exploataţii proprii sau de la producători, pescari, vânători sau culegători din zonă.
Reţetele sunt si ele specifice zonei, iar mâncarea trebuie servită direct clientului, fără intermediari, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.
Cele mai multe din acestea sunt concentrate în Transilvania. Numai în județul Brașov, al cărui teritoriu este preponderent montan, se află înregistrate 102 unități. Acestea pot funcționa în stâne, stupine, crame, fonduri de vânătoare, dar si ocoale silvice.
În afara arcului carpatic, puncte gastronomice locale sunt concentrate în nordul județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Prahova și Buzău.
Și în județele Tulcea și Constanța au fost înregistrate mai multe puncte gastronomice, amenajate cu precădere în adăposturi pescăreşti sau amenajări piscicole.