Antena 3 CNN Life Culinar Atenție la dulcele din farfurie! | Substanță care ne poate modifica ADN-ul, descoperită de cercetători în prăjituri

Atenție la dulcele din farfurie! | Substanță care ne poate modifica ADN-ul, descoperită de cercetători în prăjituri

Pericol iminent în prăjituri! Din nefericire pentru persoanele sunt consumatoare de dulce, specialiștii au descoperit o substanța cu aromă de unt folosită în prepararea prăjiturilor, care ne poate afecta ADN-ul.

Atenție la dulcele din farfurie! | Substanță care ne poate modifica ADN-ul, descoperită de cercetători în prăjituri
Atenție la dulcele din farfurie | Cercetătorii au descoperit în prăjituri o substanță care ne poate modifica ADN-ul
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2024   •   21:35

Dacă te miri atunci când guști dintr-o prăjitură de gustul intens de ciocolată, află că secretul din spatele său îl reprezintă un cocktail chimic de arome diferite, care sunt scoase la iveală în timpul procesului de prăjire, scrie newsweek.com.

Printre acestea se numără o clasă de molecule numite carbonili α,β-insaturați. În timp ce aceste molecule care apar în mod natural ar putea contribui la gustul bogat și cremos al ciocolatei, s-a demonstrat, de asemenea, că unele dintre ele prezintă un comportament potențial genotoxic - cu alte cuvinte, consumul de anumiți carbonili α,β-insaturați ar putea să ne afecteze ADN-ul.

Cercetătorii de la Universitatea Catholique de Louvain din Belgia au testat ciocolată și alte dulciuri ambalate pentru a afla dacă vreunul dintre ele conținea aceste substanțe chimice potențial periculoase la niveluri semnificative.

Într-o primă etapă, echipa și-a făcut propriile ciocolate pentru a confirma că carbonilii α,β-insaturați s-au format în timpul procesului de prăjire și după adăugarea de unt de cacao. Cu toate acestea, concentrațiile lor au fost prea mici pentru a reprezenta o preocupare semnificativă pentru sănătate.

Ulterior, echipa a analizat 22 de deserturi disponibile în comerț, inclusiv vafe, prăjituri, crepes și fursecuri, cu sau fără ciocolată. Nouă din cei 10 carbonili analizați au avut niveluri chiar mai scăzute în aceste produse de patiserie, comparativ cu ciocolata făcută manual. Cu toate acestea, un singur carbonil, furan-2(5H)-ona, a apărut în concentrații mult mai mari în probele de clătite și prăjituri.

Furan-2(5H)-ona produce o aromă bogată de unt și a fost folosită cândva ca aromă în produsele de patiserie. Cu toate acestea, este acum interzis în Uniunea Europeană din cauza efectelor sale genotoxice demonstrate. 

×
Subiecte în articol: prajituri substante periculoase ADN
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Congresul USR decide cum se împarte puterea sub șefia Elenei Lasconi
x close