Antena 3 CNN Life Culinar Saramură de peşte, reţeta tradiţională de la Dunăre. Are o vechime de peste 100 de ani şi un ingredient aparte

Saramură de peşte, reţeta tradiţională de la Dunăre. Are o vechime de peste 100 de ani şi un ingredient aparte

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 06:00 24 Mar 2024 Modificat la 06:00 24 Mar 2024
saramura peste
Saramură de peşte, reţeta tradiţională de la Dunăre. Are o vechime de peste 100 de ani şi un ingredient aparte Sursa foto: Pinterest.com

De Buna Vestire, pe 25 martie, creştinii ortodocşi au zi cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui.

Din cele 48 de zile de post, doar două dintre ele sunt cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui: de Buna Vestire şi de Florii.

Reţeta de saramură de peşte este o reţetă tradiţională care se găteşte de peste 100 de ani în zona Dobrogei. În plus, pentru un gust delicios, această saramură de peşte conţine şi un ingredient aparte.

Saramură de peşte, reţeta tradiţională de la Dunăre. Se mănâncă pe 25 martie, de Buna Vestire

Ingrediente saramură de peşte

  • 1 kg de peşte (crap, novac, roșioară, caras, platică);
  • sare;
  • piper măcinat;
  • puţin mălai;
  • ulei pentru prăjit;
  • 4 roşii;
  • 2 ardei kapia;
  • 2 ardei bulgăreşti;
  • 1 ardei iute;
  • 200 ml suc de roşii;
  • sare, piper boabe;
  • 2 foi de dafin;
  • o crenguța de cimbru;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • ceapă verde.

Mod de preparare saramură de peşte

Toate legumele se vor coace pe plită, aragaz sau pe grătar. Se decojesc după şi se lasă deoparte. Următorul pas este pasta de usturoi. Pasta de usturoi se numeşte sarmuzac. Aceasta este şi ingredientul aparte care face ca saramura de peşte să aibă un gust inedit. Această pastă de usturoi se face bătând amestecând usturoiul cu sare grunjoasă, ulei şi puţin oţet. 

Peştele se curăță de solzi, intestine și oase. Se prăjeşte inițial pe partea cu piele, după care și pe cealaltă parte, până când se rumenește. Se pune o oală pe foc, în care se pun şi legumele coapte. Fierbe-le pentru câteva minute, în așa fel încât să se întrepătrundă aromele și asezonează saramura de cu sare și piper, după gust. În final, adaugă și pătrunjelul tocat, împreună cu puțină ceapă verde, pentru un plus de aromă.

×
x close