Salamul de biscuiți este adorat de mulți români, fiind un dulce care ne amintește tuturor de copilărie.
Acest desert tradițional poate fi preparat și în perioada postului, având un gust foarte bun, chiar dacă nu conține ingrediente de origine animală.
Aromat și dulce, salamul de biscuiți de post este o gustare ideală pentru a ne potoli pofta de dulce în perioada Postului Paștelui.
Iată cum se prepară cel mai bun salam de biscuiți de post, care este la fel de delicios precum cel clasic.
Salam de biscuiți de post, rețeta pas cu pas
Ingrediente:
- 250 g biscuiți populari
- 30 ml ulei vegetal
- 120 ml apă
- o lingură zahăr
- două lingurițe esență de rom
- 50 g stafide
- 100 g miez de nucă
- 200 g rahat tăiat bucățele
- 50 g pudră de cacao
- trei linguri gem de prune
- câteva curmale tăiate mărunt (opțional)
- fulgi de cocos (pentru decor)
Mod de preparare salam de biscuiți de post: Se pune apa într-un vas pe foc, în care se adaugă zahărul, uleiul și esența de rom. Se amestecă foarte bine până când zahărul se topește complet. Se adaugă pudra de cacao și se amestecă permanent, până când începe să fiarbă, semn că focul poate fi oprit.
Se rup biscuiții cu mâna, astfel încât să obținem bucățele potrivite, nu foarte mici. Peste biscuiți se adaugă nucile și curmalele tocate mărunt, stafidele, rahatul tăiat bucățele și, de asemenea, gemul de prune, ingredientul care oferă o textură cremoasă compoziției și un gust deosebit.
Se amestecă bine, apoi se toarnă și lichidul pregătit pe foc. Se amestecă din nou, astfel încât lichidul să se combine perfect cu ingredientele uscate.
Se pune o folie de plastic pe blatul de lucru, peste care se presară fulgi de cocos. Folosind o lingură, se pune compoziția de salam de biscuiți de post pe folia de plastic, apoi se rulează până se obține un rulou perfect.
Este important să ne asigurăm că am rulat suficient, astfel încât să nu existe goluri în interior.
Este ideal ca salamul de biscuiți de post să fie lăsat la frigider peste noapte, putând fi servit a doua zi.