Reţete de post. Postul Paştelui este o perioadă în care ne "curăţăm" sufletul, dar şi organismul. Din cele mai vechi timpuri, postul Paştelui este considerat cea mai bună metodă de detoxifiere naturală.
Cu ajutorul acestor reţete de post poţi găti rapid şi uşor în timpul Postului Paştelui. În cele 40 de zile de post, alimentaţia trebuie să fie una corectă şi echilibrată, astfel încât să nu ne înrăutăţim starea de sănătate.
Iată 32 de reţete de post pe care să le încerci în această perioadă. Mai mult decât atât, reţetele de post pot fi încercate şi de către vegetarieni.
Reţete de post. O reţetă pentru fiecare zi din Postul Paştelui
1. Zacuscă
- 4 vinete mari
- 5 ardei kapia
- 3 cepe mari
- 3 roşii medii
- 1 lingura bulion
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- sare şi piper dupa gust
- 2-3 foi de dafin
Mod de preparare Zacuscă, reţetă de post: Se spală legumele şi se pun pe grătar. Vinetele se lasă la scurs, apoi se toacă. Se adaugă într-un castron. Într-o cratiţă mare se adaugă uleiul şi ceapa şi restul legumelor tocate. Se lasă la călit, la foc mediu. Amestecăm la foc continuu pentru 30 de minute.
2. Hummus/ Pasta de năut
- 250 g năut la conservă
- 2 linguri tahini
- zeamă de la o lămâie
- 5 linguri ulei de măsline
- 3 căţei de usturoi
- sare
- ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
Mod de preparare Hummus, reţetă de post: Se adaugă boabele de năut fierte într-un bol, alături de pasta de tahini, zeama de la lămâie, uleiul, usturoiul, sarea şi bicarbonatul de sodiu. Se omogenizează totul cu ajutorul unui blender.
3. Fasole bătută
- 3 conserve de fasole albă fiarta
- sare, piper
- 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi
- 2-3 cepe mari
- 2 linguri de ulei
- sare
- 2 linguriţe de boia dulce
Mod de preparare fasole bătută, reţetă de post. Se fierb legumele. După ce au fiert, se adaugă peste fasolea deja fiertă din conservă. Se omogenizează totul cu ajutorul unui blender. Se condimentează după gust.
3. Tocăniţă de hribi cu legume
- 500 gr hribi fierți
- 1 buc ceapă
- 1 buc morcov
- 3 căței usturoi
- 1 buc roșie
- 1/2 buc ardei gras roșu,
- 50 ml ulei
- 1 lg bulion dizolvat
- 50 ml apă
- 1 linguriță făina
- 250 ml apă (vin alb)
- după gust sare, piper, pătrunjel
Mod de preparare Tocăniţă de hribi cu legume, reţetă de post: Călim legumele. După ce s-au călit, adăugăm peste ele şi ciupercile. Adăugăm apa, le condimentăm după gust şi le lăsăm să fierbă.
4. Tocăniţă de cartofi cu mazăre
- 3 cartofi mărime medie
- 2 cepe
- 1 cutie mazăre 800gr
- 1 lingură ulei
- o legătură pătrunjel
- sare,piper
- condimente aromatice
- 1 morcov
- 1 cutie roşii în bulion
Mod de preparare Tocăniţă de cartofi cu mazăre, mâncare de post: Se taie legumele cuburi. Ceapa se pune la călit. După ce a devenit sticloasă, se adaugă şi restul legumelor. Se condimentează cu mirodenii. După ce acestea au fiert, se adaugă şi sosul de roşii. Se lasă să dea în clocot.
5. Ghiveci de legume
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 3 cepe verzi
- 1 fir de praz
- 4 căţei de usturoi
- 2 ardei
- 1 morcov
- 1 - 3 cartofi
- conopida
- păstăi fasole
- 700 ml suc de roşii
- mărar şi pătrunjel verde)
- sare, piper
- cimbru uscat
Mod de preparare Ghiveci de legume, mâncare de post: Se spală toate legumele foarte bine. Se taie cubuleţe şi se lasă la călit pentru 20 minute. După ce au devenit moi se adaugă şi sosul de roşii. Se condimentează după gust.
Listă cu reţete de post pentru fiecare zi din Postul Paştelui | Gata în mai puţin de 30 minute
6. Orez cu ciuperci
7. Praz cu măsline
8. Cartofi copţi
9. Ciuperci umplute de post
10. Conopidă pane în stil asiatic
11. Tagliatelle cu morcovi şi dovlecel
12. Chef cu cacao de post
13. Prăjitură cu biscuiţi şi ciocolată de post
14. Ardei copt cu mujdei
15. Tăiţei asiatici cu legume şi seminţe de susan
16. Supă cremă de legume cu broccoli
17. Lipie libaneză cu legume
18. Salată orientală de cartofi
19. Supă asiatică cu ramen
20. Paste cu nucă
21. Frigărui de legume, de post
22. Pacheţele de primăvară neprăjite
23. Mâncare de morcovi
24. Legume rădăcinoase la cuptor
25. Cartofi cu ciuperci şi ceapă
26. Chiftele de ciuperci
27. Supă de conopidă
28. Dovlecei a la grec
29. Spanac cu roşii
30. Budincă de orez
31. Guacamole
32. Vinete coapte