Rețete de cozonac pentru Paște. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne aduce aminte de cele mai multe ori de copilărie și de momentele petrecute alături de familie. Acum, de Paște, cozonacul este printre cele mai importante preparate de pe masă. De aceea, îți propunem mai multe rețete de cozonac, după preferințele fiecăruia, care cu siguranță va face ca desertul să fie pe placul tău și pe placul invitaților.
REȚETĂ DE COZONAC CU CACAO, NUCĂ ȘI RAHAT
Ingrediente:
Pentru aluat de cozonac:
- 1 kg faină
- 500 ml lapte
- 4 ouă
- 250 gr zahăr
- 50 gr unt
- 50 ml ulei
- 50 gr de drojdie proaspătă
- coaja de lamiae
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 3 linguri de cacao
- o fiolă cu esență de rom
- 250 de gr de rahat tăiat cubulețe
- 250 gr de nucă măcinată
- 100 g stafide
- 150 gr zahăr
- 4 albușuri
Mod de preparare
Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei.
Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare. În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc.
Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.
Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros.
Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă toccata și se amestecă întrega compoziție.
După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți, iar prima parte se împarte din nou în două. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.
Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.
Sursa: culinar.ro
REȚETĂ DE COZONAC PUFOS
Incrediente
- 1 kg făină
- 2 cubulețe de drojdie proaspătă
- 500 ml de lapte gras
- 250 de grde zahăr tos
- 200 de g de unt
- 6 gălbenușuri
- o linguriță sare
- 3 plicuri de zahăr vanilat
- coajă de lămâie
- umplutură după preferință
Mod de preparare:
Făina se cerne de trei ori, încă de cu seara, pentru ca astfel să devină mai pufoasă. Apoi, într-un vas se încălzește laptele cu tot zahărul, iar apoi se lasă la răcit. Se pregătește maia din drojdie. Astfel, drojdia se topește cu o linguriță de zahăr, se adaugă două linguri de făină și alte 2-3 linguri de lapte. Se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină. După ce și-a dublat volumul, se adaugă toată cantitatea de lapte și cinci gălbenușuri frecate. Apoi se frământă aproximativ jumătate de oră. Aluatul se lasă la dopsit în bucătăria încălzită aproximativ 40 de minute. Apoi, se împarte în patru părți. Fiecare bucată se întinde pe masă și este umplută după preferințe – cacao, nucă, stafie, rahat, fulgi de ciocolată.
Se fac patru suluri și se împletesc două câte două. Se adaugă în tava tapetată cu hârtie de copt și apoi se ung cu un gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte. Se lasă la crescut din nou până când își dublează volumul și apoi se bagă la cuptor aproximativ 45 de minute.
Sursa: gustos.ro
REȚETĂ DE COZONAC FĂRĂ FRĂMÂNTARE
Ingrediente:
- 1 kg de făină
- 300 g zahăr
- jumătate de pachet de unt
- 5 ouă
- 200 ml de lapte
- 400 gr nucă
- 5 linguri de ulei
- 4 linguri cacao
- coajă de lămâie
- o fiolă de esență de rom
- 42 g de drojdie crudă
- zahăr vanilat
Mod de preparare:
Se separă ouăle, iar albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr și se amestecă cu nucă și cacao pentru umplutură.
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr la dopsit, într-un crater făcut în făină. Ulterior, se adaugă gălbenușurile și restul de zahăr. Se adaugă și esența, uleiul, untul topit și călduț, dar și puțină sare. Se amestecp întreaga compoziție până când se încorporeză toată făina și se obține un aluat elastic. Ligheanul în care este aluatul se acoperă cu folie și se lasă într-un loc cald timp de aproximativ o oră. Apoi, cu mâinile unse cu ulei se împarte în patru părți, care se întind în formă de foaie și se umplu cu compoziția de nuci. Se rulează și se împletesc patru astfel de suluri. Fiecare este așezat într-o tavă de cozonac bine unsă și tapetată cu făină. Se lasă la crescut încă o oră și sunt unși cu ou bătu. Apoi sunt introduși în cuptor setat la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Când sunt copți, se scot din formă și se presară cu zahăr vanilat praf.
Sursa: petitchef.ro
REȚETĂ DE COZONAC MOLDOVENESC
Ingrediente
Pentru aluatul de cozonac:
- 1 kg de făină
- 8 gălbenușuri
- 300 gr zahăr
- 400 ml lapte
- 50 gr drojdie proaspătă
- coajă de lămâie
- esențe
- 100 gr unt topit
- 100 ml ulei
Pentru umplutură
- albuș de ou bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată
- bucățele de rahat
- stafide
Mod de preparare:
Într-un castron se cerne făina. Se încălzește laptele în care se dizolvă zahărul și se pune coaja de lămâie. Se face maiaua din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie, însă, să fie fierbinte.
Se presară peste maia o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.
Gălbenușurile se freacă cu sare. Se adaugă laptele călduși și gălbenușurile frecate, în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna, în timp ce adăugăm treptat și untul. Se încorporează toată făina. Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate. Ulterior, se ămparte în patru, iar fiecare bucată de aluat se întinde cu mâna, pe o plansă unsă cu ulei. Se presară stafide, rahat, umplutura preparată și se rulează. Se împletesc două câte două și se așează în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt sau unsă și se mai lasă la crescut aproximativ 30 de minute. Se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte și se dau la cuptor.
Sursa: petitchef.ro