Ciorba de miel este nelipsită de pe masa de Paște în case în care se respectă întocmai tradițiile culinare. Libertatea vă prezintă 10 moduri în care puteți prepara carnea de miel, fie că mergeți pe varianta tradițională, pe o versiune mai dietetică ori, de ce nu, încercați o ciorbă de miel din bucătăria internațională.
Dacă vrei să vă iasă ciorba de miel cât mai delicioasă este musai să folosiți legume proaspete, iar verdețurile îi dau, cu sigutanță un gust de primăvară. Când preparați ciorba de miel este foarte important să folosiți bucățile de carne care se potrivesc cel mai bine pentru acest fel de mâncare. Odată pregătite cele mai bune ingrediente aveți la dispoziție nenumărate rețete în care să o preparați, iar mai jos vă prezentăm 10 dintre cele mai gustoase rețete de ciorbă de miel.
Rețetă de ciorbă de miel tradițională
Ingrediente
- 600 grame carne de miel cu os (gât, coaste, piept)
- măruntaie de miel
- 1 legătură ceapă verde
- 100 g morcovi, 100 g pastranac și pătrunjel rădăcină
- 1 țelină
- 50 grame unt
- 500 ml borș
- 200 ml smântâna
- 1 gălbenuș de ou
- pătrunjel și leuștean verde.
Modul de preparare
Carnea se spăla bine, se tăie bucăți și se pune la fiert în apa cu sare sau cu delicat.După ce se strânge bine spumă se adaugă ceapă verde tăiată mărunt, după care se se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă.
Rădăcinoasele se tăie cubulețe, se călesc puțin în unt și se adaugă în oală cu carne.Se lasă totul la fiert, până când carnea se înmoaie. Carnea și măruntaiele se scot din ciorbă, se scoate carnea de pe os, măruntaiele se tăie cubulețe și apoi se pun la loc în ciorbă. Se adaugă borșul, se lasă să dea în clocot și se drege cu gălbenuș și smântâna.
Sursă: Vocea Transilvaniei
Rețetă de ciorbă de miel ardelenească
Ingrediente
- 1 kg de carne de miel (șira sau coaste)
- 3-4 morcovi
- 1 păstârnac
- 3 rădăcini de pătrunjel
- 1-2 cepe
- 1 țelină
- 1 legătură pătrunjel verde
- 4-5 legături ștevie
- 1 legătură ceapă verde
- 2 gălbenușuri
- 2-3 linguri tarhon murat
- 2-3 linguri oțet
- 1 litru de borș
Mod de preparare
Mielul se poate prepară că atare sau îl putem ține la macerat înainte. Se pune la fiert, iar când carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă zarzavatul tăiat mărunt și se fierb împreună.
Când sunt fierte toate, se adaugă borșul, pe care l-am clocotit separat, se adaugă ștevia și ceapă verde tocate mărunt și se potrivește de sare, după gust.
După ce se clocotesc aproximativ 10 minute, se oprește focul.
Gălbenușurile se freacă bine într-un vas cu smântâna și se toarnă ciorbă amestecând continuu pentru a nu se tăia.
Se oprește focul și se pune oțetul împreună cu tarhonul tocat mărunt, acoperindu-se oală cu un capac.
Ciorbă se servește cu smântână, după gust.
Sursa: culinary.ro
Rețetă de ciorbă de miel cu cartofi
Ingrediente
- 300 grame carne de miel (pulpa din spate)
- 1 ceapă mare
- 2 căţei usturoi
- 50 ml vin roşu sec
- 1 linguriţă oregano uscat
- un praf de coriandru măcinat
- un praf de chimion măcinat
- 1 praf de scorţişoară măcinată
- 1 praf de turmenic
- piper negru
- sare
- chili
- 2 cartofi mari
- pătrunjel verde
- 2 linguri ulei
Supă de miel
- câteva oase de miel (piciorul, coada, câteva coaste de la spate)
- 1 morcov mare
- 1 bucăţică ţelină
- 2 rădăcini pătrunjel
- 1 căţel usturoi
- 1 foaie dafin
- 1 linguriţă boabe de piper negru
Mod de preparare
Carnea se acoperă cu apă rece. Se adăugă zarzavaturile bucăţi mari, foaia de dafin şi piperul. Se lasă la fiert pentru 45 minute din momentul în care a dat în clocot. Se strecoară supa şi se păstrează la frigider până aveţi nevoie de ea.
Într-o cratiţă încingeţi uleiul şi căliţi ceapă tocată mărunt. Când s-a înmuiat se adăugă usturoiul strivit şi carnea tăiată cubuleţe mici. Se continua prăjirea până carnea se rumeneşte un pic.
Se stinge cu vin şi se lasă la fiert până când acesta se evaporă. Se adaugă 3 căni din supă de miel preparată. Se pun şi condimentele. Dacă doriţi să fie picantă adăugaţi şi chili.
Se lasă la fiert la foc mediu spre mic cam 45 minute. Se adăugă cartofii tăiaţi cubuleţe mai mici (cam cât cubuleţele de carne) şi se mai lasa la fiert până aceştia sunt făcuţi (cam 20 minute).
Se presară pătrunjelul tocat şi se stinge focul. Se serveşte cu iaurt.
Sursa: e-retete.ro
Rețetă de ciorbă de miel cu măcriș
- 1 kg carne de miel (cap, gât sau piept)
- 1 ceapă medie
- 2 morcovi mare
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 rădăcină de ţelină
- 450 gr smântână
- 2 gălbenuşuri
- 500 gr măcriş
- 100 gr orez
- o mână de tarhon proaspăt
- sare
Mod de preparare
Ceapa şi zarzavaturile, tăiate mărunt, se călesc în puţin ulei. Carnea se opăreşte şi se curăţă de pieliţe, apoi se taie mărunt şi se pune peste zarzavaturi în oală, se mai călesc împreună 2 minute.
Se adaugă apă (cam 6-7 litri) peste legume şi carne, se sărează după gust. Fierbeţi aproximativ o oră şi jumătate, spumind din când în când, sau până când carnea este fiartă. Spălaţi orezul, alegeţi şi curăţaţi măcrişul (rupeţi codiţele) şi tăiaţi-l mărunt.
Adaugaţi orezul şi măcrişul în supă. Dacă supa este prea groasă mai completetaţi cu apă.
Când este fiert orezul se adaugă smântâna, amestecată cu gălbenuşurile de ou şi diluată cu supă, împreună cu tarhonul tocat. Se fierbe la foc mic până se apropie de a da în clocot.
Ciorba de miel cu măcriş se serveşte caldă.
Sursă: cevabun.ro