Drobul de miel este un preparat tradițional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paște.
În lume există câteva preparate asemănătoare cu drobul de miel, dar cel mai cunoscut dintre ele este haggis-ul scoţian.
Bulgarii au şi ei un preparat asemănător drobului, însă acesta arată ca o sarma numită drob, unde ingredientele de bază cu ficatul şi alte organe de miel tocate.
Această reţetă tradiţională de drob este foarte simplă, se face extrem de uşor, iar timpul de preparare este foarte scurt.
Ingrediente reţetă tradiţională drob de Paşte
- 600 g organe de miel sau porc;
- 2 legături de ceapă verde;
- 1 legătură usturoi verde;
- 50 ml ulei;
- sare, piper;
- 2 felii de pâine înmuiate şi stoarse;
- o legatură bună de verdeaţă (pătrunjel, mărar);
- 1-2 ouă crude.
Mod de preparare rreţetă tradiţională drob de Paşte
Reţetă tradiţională drob de Paşte. Se iau organele şi se spală foarte bine. După ce sunt spălate foarte bine, acestea se pun într-o tigaie şi se călesc împreună cu usturoiul şi ceapa. În acest mod de gătire, organele nu devin seci şi tari. Acesta este un truc pe care puţine gospodine îl cunosc.
Verdeaţa se spală foarte bine şi se toacă mărunt. După ce s-a tocat verdeaţa, se pune peste organe, alături de ouăle care se adaugă şi ele peste verdeaţă. Compoziţia obţinută se condimentează cu sare şi piper. Se amestecă totul foarte bine.
Întreaga compoziţie se pune într-o tavă termoizolantă şi se tapetează cu ulei şi pesmet. Tava se pune la cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 60 de minute. Drobul de miel este gata atunci când acesta se desprinde de pe marginea formei şi este rumen.