Antena 3 CNN Life Culinar Cea mai simplă reţetă de cozonac fără frământare. Pufos, aromat şi cu multă cremă, așa cum făcea cândva bunica

Cea mai simplă reţetă de cozonac fără frământare. Pufos, aromat şi cu multă cremă, așa cum făcea cândva bunica

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 07:00 22 Dec 2021 Modificat la 07:00 22 Dec 2021
reteta simpla cozonac fara framantare pufos aromat crema
Cea mai simplă reţetă de cozonac fără frământare. Pufos, aromat şi cu multă cremă

Iată cum se pregăteşte cozonacul fără frământare, simplu și rapid

Ingrediente pentru aluat cozonac fără frământare

  • 1 kg făină 000
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt topit
  • 5 linguri de ulei
  • 150 g zahăr
  • 1 esență vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală
  • un praf de sare
  • 100 ml lapte pentru dizolvarea drojdiei

Ingrediente pentru umplutră aluat cozonac fără frământare

  • 5 albușuri de ou
  • 250 g sâmburi de nucă
  • 50 g stafide
  • 150 g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • esență de rom

Mod de preparare aluat cozonac fără frământare

Pentru început, se cerne făina într-un bol cât mai încăpător. Ideal ar fi ca aceasta să fie cernută de cel puțin trei ori. După ce făina a fost cernută se adaugă și sarea.

Untul se topește în cuptor sau se lasă lângă focul de la aragaz, astfel cât să fie mai ușor de amestecat. Laptele se încălzește foarte puțin, cât să nu fie rece. Se adaugă zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie.

Pentru și mai multă aromă ideal ar fi și niște coajă de portocală. Se amestecă totul până când zahărul s-a topit. 

Drojdia se pune într-un bol, iar peste ea se adaugă 100 ml de lapte, o lingură de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă cu mișcări largi, până când drojdia se omogenizează complet cu restul ingredientelor. Maiaua se lasă lângă o sursă de căldură, până când își dublează cantitatea.

În continuare, se separă gălbenușurile de albușuri și se amestecă cu cele 5 linguri de ulei. Încorporează în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit. Aluatul nu se frământă, ci doar se amestecă. Compoziție se pun la loc călduț. (Secretul bunicii: Atunci când vrei să faci cozonaci, în ziua aceea nu mai faci nimic altceva. Doar cozonaci. În bucătărie să fie cald și să ai o stare de liniște interioară, ca aluatul să crească frumos).

Pentru umplutura de cozonac se bat albușurile spumă, apoi se adaugă câte puțin zahărul, până se obține o bezea fermă și lucioasă. Se amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacao și stafidele. După ce aluatul a crescut, se împarte în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să se pregătească cozonacii.

Se unge blatul de bucătărie cu ulei și se întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei. Se întinde umplutură de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, se rulează ușor apoi procedează la fel și cu următoarea.

Se împletește cele două foi de aluat și se pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cozonacii fără frământare se ung cu ou și se presară puțin zahăr deasupra lor. Aluatul se lasă la crescut 10-15 minute în tăvi, apoi se pun la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

×
Etichete: cozonac Crăciun
x close