Sarmalele sunt un fel de mâncare pe care puține femei se încumetă să îl gătească. Dar poate dacă ar afla că există un ingredient secret care le poate face nu doar gustoase, ci și extrem de pufoase, ar prinde puțin curaj.
Ingredientul secret pentru sarmale
Ingredientul secret al gospodinelor din Moldova este mălaiul. Dacă puneți în compoziția de sarmale și o lingură sau două de mălai, acestea vor ieși nu doar delicioase, ci și pufoase.
Pentru a face celebrele sarmale moldovenești veți avea nevoie de două ore doar pentru pregătirea compoziției și înfășurarea lor în varză și aproape cinci ore de gătire. Fierberea lor pe grabă, le strică gustul, așa că este mai bine dală le pui la foc încet sau la cuptor, în oale de lut.
Cele mai bune sarmale moldovenești
Ingrediente
- 500 g carne tocata amestec porc-vita (50% - 50%)
- 50 g orez crud
- 1 ceapa medie
- 400 g rosii in conserva (sau in bulion)
- 3 linguri pastă tomate
- 2 linguri mălai
- verdeață (pătrunje, mărar)
- sare
- piper
- cimbru
- varza murata (cu foi cât mai fine)
- untură sau ulei, cu care ungem forma
- costiță afumată sau bacon
Pregătire
Ceapa se toacă mărunt. La fel și pătrunjelul și mărarul.
Carnea, de preferat cât mai grasă, se amestecă cu ceapa și verdeața. Se adaugă și orezul spălat bine și 200 de grame din roșiile din conservă tocate. Se asezonează și se frământă bine.
Se lasă compoziția pe masă cât timp ne ocupăm de varză.
Se pregătește varză, fiecare foaie fiind tăiată în dreptunghiuri. Atenție! Sarmalele moldovenești sunt foarte mici, de asta trebuie ținut cont atunci când se decupează varza.
Cotoarele și resturile foilor nu se aruncă, ci se toacă foarte mărunt.
Se unge bine vasul cu grăsime. De subliniat este faptul că cele mai bine sarmale sunt cele fierte în vas ceramic. Se așază jumătate din varza tocată mărunt, alternând cu feliuțe de afumătură. Se așază și sarmalele, având grijă ca între straturi să strecurăm feliuțe de afumătură.
Deasupra sarmalelor se pune restul verzei tocate, puțină afumătură tocată mărunt și se toarnă un sos format din roșiile din conservă rămase cu pasta de tomate și aproximativ 500 grame de apă.
Bucătăresele cu experiență din Moldova susțin că sarmalele trebuie fierte la foc mic, timp de 5 ore, pentru ca acestea să capete gustul dorit.