Antena 3 CNN Life Culinar Pancove ardeleneşti, desertul de post din bucătăria românească care a înnebunit internetul. Reţetă pas cu pas

Pancove ardeleneşti, desertul de post din bucătăria românească care a înnebunit internetul. Reţetă pas cu pas

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 07:00 22 Mar 2024 Modificat la 07:00 22 Mar 2024
reteta pancove ardelenesti desert post bucataria romaneasca
Reţetă pancove ardeleneşti, desertul de post din bucătăria românească care a înnebunit internetul

Pancovele ardeleneşti sunt un desert tradițional din zona Ardealului care a stârnit curiozitatea gospodinelor dornice să descopere reţete de post.

Tot mai multe gospodine încearcă această reţetă pentru a-şi potoli pofta de dulce în perioada postului.

Pancovele sunt asemănătoare cu un desert al copilăriei foarte cunoscut, însă acestea au unele caracteristici distincte în ceea ce privește rețeta și modul de preparare.

Modul de preparare al pancovelor implică amestecarea ingredientelor pentru a forma un aluat moale și elastic.

Aluatul se prăjeşte în ulei până când acesta devine auriu și pufos. Pancovele ardelenești pot fi servite ca desert sau gustare, fiind apreciate pentru gustul lor dulce și textura pufoasă.

Ce sunt pancovele ardeleneşti

Pancovele ardeleneşti fac parte din tradiția culinară a Ardealului și sunt îndrăgite de către mulţi pofticioşi pentru simplitatea și savoarea lor.

Pancovele ardelenești sunt, de fapt, o varietate de gogoși, un desert tradițional din bucătăria românească, specific regiunii Ardealului.

Ele sunt asemănătoare cu gogoșile obișnuite, dar au unele caracteristici distincte în ceea ce privește rețeta și modul de preparare.

Ingrediente pancove ardeleneşti

  • 500 g făină
  • 10 g de drojdie
  • 250 ml apă călduţă
  • 50 g zahăr 
  • un praf de sare
  • esenţe vanilie şi rom
  • coajă portocală şi lămâie

Mod de preparare pancove ardeleneşti

Pentru a pregăti pancovele ardelenești avem nevoie de o făină de calitate, de preferat 000. În ceea ce priveşte drojdia, este necesar să ne asigurăm că este proaspătă și activă pentru a obține o creștere bună a aluatului. Tocmai de aceea este foarte important să verificăm termenul de valabilitate. Peste făina cernută, vom pune toate ingredientele solide şi vom amesteca. Peste compoziţia de făină vom pune şi apa călduţă în care am dizolvat drojdia. Lăsăm aluatul la dospit pentru 60 de minute, la loc călduţ.

După ce aluatul şi-a dublat volumul, împărţim aluatul în biluţe, pe care ulterior le mai lăsăm la crescut pentru aproximativ 20 minute. Înainte de a le pune la prăjit, ne asigurăm că uleiul este încins corespunzător. Uleiul prea fierbinte poate arde pancovele în exterior fără a fi coapte în interior. După ce le-am prăjit, aşezăm pancovele pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și a le menține crocante în exterior. Pancovele sunt cele mai bune atunci când sunt servite proaspete și calde, bine pudrate cu zahăr.

×
x close