Mucenicii se numără printre cele mai iubite preparate tradiționale românești, fiind pregătiți de gospodinele din întreaga țară în luna martie.
Realizați din aluat și modelați în forma cifrei opt, mucenicii sunt un deliciu de nerefuzat, chiar și pentru cei pretențioși.
În funcție de zonă, mucenicii se prepară diferit, însă cei mai cunoscuți sunt cei muntenești sau moldovenești.
Mucenicii muntenești se fac dintr-un aluat simplu, de post, fiind modelați în forma cifrei 8 și apoi fierți în apă cu zahăr.
De asemenea, mucenicii moldovenești sunt puțin mai speciali, deoarece se prepară dintr-un aluat care include ouă, lapte și unt, fiind copți în cuptor și unși apoi cu miere, peste care se presară nucă.
Pentru un plus de savoare, aceștia pot fi și însiropați cu un amestec realizat din apă, zahăr și arome de vanilie sau rom.
Iată cum se prepară mucenicii moldovenești, cu miere și nucă din belșug.
Secretul aluatului perfect de mucenici
Aluatul mucenicilor moldovenești este asemănător cu cel al cozonacilor, fiind nevoie, pe lângă alte ingrediente, de ouă, lapte și unt.
Este foarte important ca în bucătărie să fie cald, iar ingredientele folosite să fie la temperatura camerei, de preferat scoase de cu seară din frigider.
De asemenea, făina trebuie să fie de calitate și cernută de trei ori în dimineața în care se pregătesc mucenicii.
Drojdia este un ingredient foarte important. Pentru mucenicii moldoveneşti, drojdia proaspătă este cea mai bună alegere.
Aluatul va creşte foarte bine şi va fi extrem de pufos, ca la cozonac.
Ingrediente:
- 500 g făină calitate superioară (pentru cozonac)
- 20 g drojdie proaspătă
- 120 ml lapte cald
- 125 g zahăr
- un pahar apă caldă
- 1 ou
- 70 g unt
Pentru decor:
- miere
- nucă măcinată
- scorțișoară
Mod de preparare: Într-un bol se pun făina, drojdia, un praf de sare și zahărul, apoi se adaugă oul, laptele, apa și untul la temperatura camerei.
Se frământă bine, ideal pentru 30 de minute, până când se obține un aluat care nu se lipește. Aluatul se lasă la crescut timp de o oră și jumătate, într-un bol acoperit cu un prosop.
Aluatul are nevoie de căldură pentru a crește, motiv pentru care nu trebuie să fie lăsat într-o încăpere rece.
După ce a crescut, aluatul se pune pe masa de lucru și se împarte în bucăți egale. Fiecare bucată de aluat se împletește în forma cifrei opt.
Colacii obținuți se pun într-o tavă cu hârtie de copt și se mai lasă să crească, într-un loc cald, timp de o oră.
După ce au crescut, pentru a fi aurii și lucioși, mucenicii se pot unge cu gălbenuș de ou amestecat cu câteva linguri de lapte, apoi se bagă la cuptor, la 180 de grade, până se rumenesc bine.
Când s-au răcit, mucenicii se ung cu miere, peste care se presară nucă măcinată și scorțișoară.