Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie şi este al patrulea post de peste an, fiind cel mai lung post, după Postul Paştelui, cu o durată de 40 de zile.
Până pe 21 noiembrie, atunci când este şi sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, perioada de postire este mult mai aspră.
În timpul postului, nunţile sunt interzise, iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.
Cele 40 de zile de post nu sunt o misiune foarte uşoară pentru enoriaşi, mai ales că aceştia vor trebui să-şi asigure porţia zilnică de vitamine şi minerale din alimentaţia restrictivă specifică acestei perioade.
O reţetă pentru fiecare zi din Postul Crăciunului 2023
- Chifteluţe de legume
- Vinete umplute cu quinoa
- Tocăniţă de cartofi şi năut
- Ardei de post cu ciuperci
- Fasole bătută
- Spanac cu legume
- Hummus
- Şniţe de soia
- Dovlecei umpluţi cu cuş-cuş, legume şi ciuperci
- Noodles cu legume
- Ciorbă de legume
- Mâncare de vinete
- Mâncare de urzici cu mămăligă
- Mâncare de mazăre
- Varză călită
- Tocăniţă de ciuperci
- Ciulama de ciuperci
- Ardei umpluţi cu orez şi legume
- Mâncare de praz cu măsline
- Pilaf de orez cu mazăre
- Supă cremă de dovlecel
- Salată de linte cu roşii
- Ciorbă de ciuperci cu legume şi roşii
- Chiftele de ciuperci cu cartofi
- Supă de roşii cu tăiţei
- Cremă de avocado cu pătrunjel verde şi usturoi
- Ciorbă de fasole
- Morcovi la cuptor glazuraţi cu miere
- Orez cu legume mexicane
- Dovleac copt picant cu usturoi
- Paste cu cartofi şi ceapă călită
- Ciuperci la tigaie cu usturoi şi ceapă
- Cartofi noi umpluţi cu ciuperci
- Dovlecei în crustă de aluat
- Bruschete cu roşii
- Borş de urzici
- Salată de vinete
- Tocăniţă de hribi
- Tocăniţă de ardei copţi
- Borş de lobodă
Reţeta care se prepară de sute de ani în mănăstiri
Ingrediente sarmale de post
- 1 varză murată;
- 250 g orez;
- 250 g ciuperci proaspete;
- 100 g miez de nucă, opţional;
- 2 cepe;
- 1 morcov;
- 300 ml suc de roşii;
- sare;
- piper;
- 50 ml ulei;
- 1 legătură pătrunjel.
Varza se lasă la desărat peste noapte. Pentru aceste sarmale de post, trebuie să se aleagă frunzele mari şi intacte.
Morcovul şi ceapa se vor tăia cubuleţe şi se vor căli în ulei pentru 5 minute, la foc mediu.
După ce ceapa a devenit translucidă, se vor adăuga şi ciupercile. Compoziţia se mai căleşte pentru alte 5 minute.
În compoziţie se toarnă 300-400 ml de apă şi se lasă la fiert până când apa este absorbită în totalitate. Compoziţia se condimentează cu sare şi piper după gust.
Se adaugă verdeaţa şi miezul de nucă mărunţit.
Frunzele mici de varză murată se aşează la fundul cratiţei. Fiecare frunză se va umple cu compoziţia din tigaie şi se aşează frumos în cratiţă.
După ce s-au împăturit sarmalele, deasupra lor se pune varză tăiată şi sosul de roşii. Se mai pune şi apă cât să acopere sarmalele. Se pot pune pentru aromă şi câteva frunzuliţe de cimbru.
Sarmalele de post se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert pentru aproximativ o oră. După ce au trecut cele 60 de minute, sarmalele se transferă la cuptor, la foc mediu (170-180 °C) aproximativ 30-45 de minute, până ce se rumenesc ușor. Se pot mânca reci sau calde.