Antena 3 CNN Life Culinar Rețeta de cartofi prăjiți perfecți. Chef Joseph Hadad: ”Vă veți surprinde oaspeții”

Rețeta de cartofi prăjiți perfecți. Chef Joseph Hadad: ”Vă veți surprinde oaspeții”

cartofi prajiti burger prieteni getty images
Rețeta perfectă de cartofi prăjiți. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    12 Sep 2024   •   16:41

Cartofii prăjiți sunt fără îndoială una dintre cele mai iubite mâncăruri din lume. Cu textura lor crocantă la exterior și moale la interior, aceștia sunt savurați ca garnitură sau gustare în diferite culturi. Fie că sunt serviți simpli, cu sare, sau alături de sosuri diverse, cartofii prăjiți reușesc să cucerească gusturile celor mai mulți oameni datorită simplității și aromei lor inconfundabile.

Chef Haddad susține însă că acest fel de mâncare simplu ”poate fi dus la un alt nivel”, cu ajutorul câtorva secrete simple. 

”Cui nu îi plac cartofii prăjiți? În orice sezon sunt alegerea numărul unu a multora. Puțină sare, niște piper, poate usturoi, poate brânză rasă, maioneză și ketchup. Și cam aici se opresc variantele obișnuite de asezonare, însă este o întreagă mare de gusturi care își așteaptă combinarea cu cartofii prăjiți. Iar despre câteva dintre aceste opțiuni vorbim astăzi.

Zaatar, mixul de ierburi care se potrivește foarte bine cu cartofii prăjiți

Să începem cu zaatarul meu drag. Mixul de ierburi aromatice se potrivește foarte bine cu cartofii. Dacă aveți cum să încercați mai multe variante din aceste condimente, gustați-le și alegeți-vă preferata, pentru că fiecare regiune din Orientul Mijlociu are propria rețetă. Aveți, însă, grijă să nu presărați prea mult peste cartofi pentru că are un gust destul de puternic și nu vreți să eclipseze vedetele din farfurie.

Inspirați de faimoșii cartofi spanioli cu boia afumată, duceți la un alt nivel cartofii prăjiți presărându-i fie cu boia dulce, boia iute sau boia afumată sau, de ce nu, un amestec echilibrat între toate trei.

Cartofii prăjiți cu oțet, o rețetă veche dar extrem de populară

De la britanici vin chips-uril cu oțet, dar de fapt rețeta este și mai veche, de la fish & chips, adică pește cu cartofi prăjiți. Pentru versiune de acasă, folosiți un dispozitiv de pulverizare și stropiți cartofii proaspăt prăjiți cu oțet (eventual oțet de la murături, care este mai aromat și dulceag), după care adăugați sarea.

Pentru un gust proaspăt, combinați cartofii prăjiți cu coajă de lămâie proaspăt rasă și sare. Pe lângă acestea mai puteți adăuga piper, parmezan, ierburi aromatice proaspete, pentru că toate merg foarte bine împreună.

Togarashi, un efect delicios 

Tot un gust acrișor, însă de data asta și puțin floral și pământos în același timp îl dă sumac-ul, acest condiment din Turcia și Orientul Mijlociu pe care îl întâlniți în bucătăriile din acea zonă.

Călătorind către India, putem pudra cartofii cu pulbere de curry, fie cruzi, înainte de prăjire, fie când sunt proaspăt scoși din ulei.

Bucătăria japoneză nu este prea picantă, însă are un mix de condimente care dă foc papilelor: togarashi. Încercați să îl folosiți și pe cartofi pentru un efect delicios. Și nu uitați de puțina sare pentru a echilibra gusturile.

Iar în loc de ketchup, ce-ar fi să folosiți pastă de harrisa, fie ea dulce sau picantă? Sigur vă veți surprinde oaspeții cu acest sos”, scrie Chef Joseph Hadad de blogul personal

×
Subiecte în articol: cartofi prajiti chef joseph hadad reteta
Citește mai multe din Culinar
» Vezi toate știrile din Culinar
Cele mai noi știri
Parteneri
x close