Antena 3 CNN Life Culinar Reţetă cozonac fără frământare, cu nucă şi cacao din belşug. Secretul care îi ajută să fie pufoşi şi să se desfacă pale-pale

Reţetă cozonac fără frământare, cu nucă şi cacao din belşug. Secretul care îi ajută să fie pufoşi şi să se desfacă pale-pale

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:30 21 Apr 2022 Modificat la 11:30 21 Apr 2022
reteta cozonac fara framantare
Reţetă cozonac fără frământare, cu nucă şi cacao din belşug. Secretul care îi ajută să fie pufoşi şi să se desfacă pale-pale Sursa foto: Hepta

Reţetă cozonac fără frământare. Cu ajutorul acestei reţete de cozonac fără frământare vei obține cozonaci pufoși, bine crescuți, rumeniți și aromați, numai buni de savurat împreună cu familia.

Ingrediente reţetă cozonac fără frământare

Aluat cozonac fără frământare

  • 1kg făină 000
  • 50g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
  • 500ml lapte
  • 100g unt topit
  • 5 linguri de ulei
  • 150g zahăr
  • 1 esență vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală
  • un praf de sare

Umplutură reţetă cozonac fără frământare

  • 5 albușuri de ou
  • 250g sâmburi de nucă
  • 50g stafide
  • 150g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • esență de rom

Alte ingrediente reţetă cozonac fără frământare

  • ulei pentru uns blatul de lucru
  • hârtie de copt
  • zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
  • 100ml lapte pentru dizolvat drojdia

Mod de preparare reţetă cozonac fără frământare

Pentru reţeta de reţetă cozonac fără frământare avem nevoie, pentru început, să cernem făina. După ce se cerne făina de trei ori, se adaugă sarea şi amestecăm totul. Untul se topeşte şi se lasă la răcit. 

Laptele pentru reţeta de reţetă cozonac fără frământare se încălzeşte şi el puţin. Mare grijă ca acesta să nu fie prea fierbinte, altfel acesta va anula efectul drojdiei. Peste laptele călduţ se adaugă zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. 

Drojdia se pune într-un bol. Peste aceasta se adaugă 100 ml lapte în care se dizolvă o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Se amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției. Aceasta va fi maiaua cozonacului fără frământare. 

Ouăle se separă de albuşuri şi se amestecă cu 5 linguri de ulei. 

Cu ajutorul unei spatule, se încorporează în făină, maiaua crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit. Nu este nevoie de frământare, ci doar de amestecare pentru câteva minute, astfel încât aluatul să fie elastic.

Vasul cu aluat se pune la loc călduţ, ferit de curent. 

Cât timp aluatul pentru reţetă cozonac fără frământare este la dospit, pregătește umplutura. Albușurile se bat spumă, se adaugă câte puțin zahărul, până când se obţine o bezea fermă și lucioasă. Bezeaua obținută se amestecă cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.

După ce aluatul de reţetă cozonac fără frământare a crescut, se împarte în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să fie puşi cozonacii.

Blatul de lucru se unge cu ulei şi, cu ajutorul mâinilor, se întinde fiecare foaie de aluat. 

Se întinde umplutura şi se rulează. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă.

Cozonacii fără frământare se ung cu ou şi se presară puţin zahăr deasupra lor;

Timp de 10-15 minute, cozonacii se lasă să crească frumos în tavă. Se pun în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

×
Etichete: cozonac Paste
x close