Antena 3 CNN Life Culinar REȚETĂ. Cele mai îndrăgite păjituri de români

REȚETĂ. Cele mai îndrăgite păjituri de români

3 minute de citit Publicat la 13:28 15 Mar 2019 Modificat la 13:28 15 Mar 2019
o_1d60ho1l6ro37isebb1hf11mt28.jpg
Sursa foto: Pixabay

Produsele tradiționale românești sunt printre cele mai gustoase și savuroase produse. Începând de la preparate din carne și până la prăjituri, strămoșii noștrii au avut grijă să ne transmită cele mai bune rețete. 

Prăjiturile românești, rămân totuși în topul preferințelor legate de cele mai bune preparate din țara noastră. Știm cu toții că în tradițiile românești, orice sărbătoare sau eveniment se marchează cu preparate gustoase pregătite de gospodinele noastre. Bunicilor sau mamelor noastre, mereu le place să gătească ceva delicios sau specific românesc, pentru a-i surprinde pe cei dragi. Prăjiturile, în acest caz, sunt preparatul cel mai des făcut în casă de gospodine. Rețetele bine păstrate și transmise din generație în generație sunt folosite pentru a prepara cele mai gustoase prăjituri. 

Turiștii străini, care ne vizitează țara sunt întâmpinați de fiecare dată de către gazdele românești cu cele mai celebre preparate românești și cu ospitalitatea specifică fiecărei zone a țării. Cum orice masă specifică românească se termină cu servirea unui desert delicios, două rețete de prăjituri sunt cele mai populare și îndrăgite, atât de români, cât și de străini.

Prăjitura cu mere

Este clasată pe primul loc în preferințele românilor. Cu siguranță, nu există o masă festivă sau o sărbătoare în care prăjitura cu mere să lipsească. De-a lungul timpului, rețeta acestei prăjituri s-a adaptat sub diverse forme, s-au adăugat noi ingrediente și s-au încercat diferite variante de preparare. Rețeta tradițională și păstrată din caietul bunicii cu deserturi, este aceasta:

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 2 ouă mari, întregi
  • 9 linguri de zahăr
  • 9 linguri de lapte
  • 9 linguri de ulei
  • 12 linguri de făină (sau cât cuprinde)
  • 1 linguriță praf de copt

Pentru umplutura de mere

  • 1 kg de mere (dulce-acrișoare, aproximativ 6 mere)
  • Zahăr după gust
  • Scorțisoară după gust

Mod de preparare

Unul dintre secretele reușitelor acestor prăjituri preparate în casă de către bunicile noastre, este cuptorul sobei, la care acestea coceau prăjiturile. Putem spune că nimic nu se compară cu o prăjitură scoasă proaspăt din cuptorul sobei. 

Pașii pentru realizarea acestei prăjituri sunt foarte simpli și dacă nu ați preparat încă o prăjitură cu mere, este ocazia perfectă să o faceți!

Pentru început, se bat ouăle la viteză mare împreună cu zahărul. Tot acest proces până se topește complet zahărul. Treptat vom adăuga uleiul, laptele și făină și vom amesteca totul, la viteză media, astfel încât să avem o compoziție omogenă. Aluatul trebuie să fie puțin mai gros decât cel pentru prepararea clătitelor. 

După ce am curățat și dat pe răzătoare merele, le vom pune la foc mic împreună cu zahărul și scorțisoara și vom amesteca, până când zahărul se topește. Vom lăsa merele la răcorit.

Ungem o tavă cu unt și presărăm faină, iar la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celcius, punem jumătate din aluat și o băgăm la cuptor timp de 10-12 minute. Scoatem și punem amestecul de mere peste, după care turnăm cealaltă jumătate de aluat. Punem totul la cuptor timp de 30-40 minute.

Prăjitura cu vișine

În sezonul de vară, tarta cu vișine sau prăjitura cu vișine este preferata gospodinelor. Cu un gust răcăritor, dulce-acrișor, este prăjitura perfectă pentru zilele toride de vară. Din acest motiv, probabil, românii o au în topul preferințelor. 

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 150 gr de zahăr
  • 100 ml ulei
  • 1 linguriță praf de copt
  • 180 gr făină
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 200 gr vișine (curățate de sâmburi)

Mod de preparare

Albușurile se bat spumă, până devin lucioase și tari. Treptat se adaugă zahărul și se mixează totul la viteză medie. Deasupra adăugăm restul ingredientelor: gălbenușurile, făina, praful de copt, zahărul vanilinat și uleiul. Mixăm totul până compoziția devine una omogenă. Într-o tavă tapetată cu unt și făină, turnăm compoziția obținută și adăugăm vișinele. Punem prăjitura la copt, la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, timp de 30-35 de minute. 

Aceste două prăjituri sunt printre cele mai îndrăgite de români, nu lipsesc de la mesele festive și sunt și foarte simplu de făcut!

×
Parteneri
x close