În fiecare casă românească, pe sfânta masă de Crăciun tronează cârnaţii, toba, răciturile, sarmalele, caltaboşul şi cozonacul - bunătăţi care sunt încununate de o rugăciune şi stropite cu vin roşu.
Vă propunem mai jos o reţetă de caltaboşi de casă
Ingrediente: 1 kg carne de porc, 300 g ficat, 200 g orez, 200 g ceapă, 2 linguri bulion, piper boabe, 2 frunze dafin, coriandru, ienibahar, sare şi piper, maţe de porc.
Preparare: Ficatul şi carnea, fierte separat, se trec prin maşina de tocat carne; se adaugă ceapa călită în untură, orezul opărit, mirodeniile, sare şi piper. Se amestecă totul bine, apoi cu această compoziţie se umple maţul. Când pregătirile sunt gata, se pune un vas cu apă pe aragaz, se adaugă piper, coriandru, ienibahar, foi de dafin şi bulionul. Când fierbe apa, se introduce caltaboşul şi se fierbe circa 50 minute. Se servesc calzi, din zeama lor, dacă sunt proaspăt preparaţi, altfel se scot din zeamă.