Plăcinta cu mere este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, fiind greu de refuzat chiar și pentru cei care preferă deserturile mai rafinate.
În Postul Paștelui, plăcinta cu mere este ideală pentru a ne potoli pofta de dulce, mai ales că se prepară foarte ușor.
Pentru că varianta de post nu conține lapte, unt sau ouă, ingredientul care va face aluatul să fie fraged este borșul.
Astfel, borșul este ingredientul de bază al acestei rețete, deoarece va face aluatul să se topească în gură.
Totuși, dacă nu aveți la îndemână borș, acesta poate fi înlocuit cu apă minerală.
Plăcintă cu mere, rețetă de post
Ingrediente aluat fraged:
- 500 g făină
- 100 g zahăr
- esență de vanilie
- un praf de sare
- 150 ml ulei
- 150 ml borș (sau apă minerală)
- un plic praf de copt
Ingrediente umplutură:
- 50 ml ulei
- 10 mere potrivite
- 80 g zahăr (cantitatea poate fi mărită dacă merele nu sunt foarte dulci)
- scorțișoară
- esență de vanilie
- două linguri griș
Mod de preparare plăcintă cu mere, de post: Se curăță merele de coajă și se dau pe răzătoare. Merele rase se scurg bine de zeamă și se pun într-o tigaie cu ulei încins. Se adaugă zahărul și se călesc bine.
Se oprește focul și se adaugă esența de vanilie, o lingură de scorțișoară și cele două linguri de griș. Se amestecă bine și se lasă deoparte, timp în care se pregătește aluatul.
Se pune făina într-un bol încăpător, apoi se adaugă zahărul, praful de copt, sarea și se amestecă bine. Se adaugă borșul, uleiul, esența de vanilie și se amestecă până când obținem un aluat omogen.
Se împarte aluatul în două părți egale și se întind două foi subțiri. Se pune prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, peste care se întinde compoziția de mere. Se acoperă umplutura cu cealaltă foaie de aluat, care se înțeapă, din loc în loc, cu un cuțit.
Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se coace timp de 40 de minute.