Pasca este o reţetă tradiţională specifică sărbătorii de Paşte.
În tradiţia evreiască pasca este poreclită pâinea săracilor din cauza faptului că evreii săraci continuau să o mănânce şi după Sărbătoarea Paştelui.
Pasca se pregăteşte întotdeauna în ajunul Învierii. Aceasta este un simbol al sacrificiului lui Iisus Hristos.
De multe ori, credincioşii duc pasca la biserică pentru a fi împărţită la slujba Învierii.
Reţetă cu brânză în aluat de cozonac. Cel mai impresionant desert de pe masa de Paşte
Ingrediente
- 4 ouă;
- 150 g zahăr;
- 20 g zahăr vanilat;
- 3 linguri făină;
- 600 g branză de vaci;
- 100 g stafide.
Aluat de cozonac:
- 300 g făină albă 000;
- 2 gălbenușuri;
- 40 g zahăr pudră;
- 180 ml lapte călduț;
- 60 g unt 82% moale;
- un vârf de bicarbonat de sodiu;
- 12 g drojdie proaspătă sau 4 g drojdie uscată;
- un praf bun de sare;
- un plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie;
- coajă rasă de la ½ lămâie.
Mod de preparare reţetă pască cu brânză în aluat de cozonac
Pentru început, se cerne făina şi se adaugă drojdia, două linguri de zahăr şi 100 ml lapte călduţ. Se amestecă şi se frămână pentru cinci minute. În timp ce drojdia se activează în aluat, amestecăm bine, bine gălbenușurile cu praful de sare.
Zahărul rămas se pune în lapte, împreună cu coaja rasă de lămâie, dar şi esenţa de vanilie.
Gălbenuşurile le punem peste drojdia activată. Se toarnă şi laptele aromat. Lăsăm lingura deoparte şi continuăm cu mâna până când luăm toată suprafaţa de pe pereţii vasului.
Acoperim castronul cu un prosop de bucătărie pentru a-l lăsa la loc călduţ timp de aproximativ o oră sau până când acesta îşi va dubla volumul.
După ce aluatul a crescut, putem trece la împărţirea acestuia. Netezim puţin foaia cu sucitorul, apoi punem aluatul în tavă.