Maica Cristofora de la mănăstirea Văleni pregătește o musaca perfectă pentru zilele de post și nu numai.
Într-un timp scurt și folosind doar câteva ingrediente de post, pe care le putem găsi în orice bucătărie, maica a obținut o farfurie gustoasă și sățioasă, perfectă pentru Postul Paştelui.
Ingrediente musaca de post, varianta mănăstirească
- 1 kg cartofi;
- sare;
- 50 ml ulei;
- 2 cepe;
- 600 g ciuperci în conservă;
- 50 ml ulei în care se călește 1/2 ceapă (pentru piure);
- 250 ml sos de ardei;
- mărar - 3 fire usturoi verde - pătrunjel;
Mod de preparare musaca de post, varianta mănăstirească
Pentru început, cartofii se vor spăla foarte bine şi se vor pune la fiert, fără a fi decojiţi.
În momentul în care apa a început să fiarbă se adaugă şi o linguriţă de sare. Cartofii se vor fierbe până când vor trece testul scobitorii. Se vor lăsa la fiert aproximativ 12- 15 minute.
Cât timp se fierb cartofii, ciupercile se vor căli împreună cu ceapa. După ce ceapa a devenit aurie se va adăuga şi sosul de ardei şi usturoiul.
Cartofii se vor curăţa şi se vor face piure. Ca ultim pas se va lua tava şi se va tapeta cu hârtie de copt. Se adaugă un strat de piure apoi compoziţia de ciuperci, apoi alt strat de piure.
Se pune tava la cuptor pentru 20 de minute, la 200 de grade. Delicioasa reţetă de musaca mănăstirească se va decora cu pătrunjelul proaspăt tocat.