Rețeta pentru ghiveci călugăresc a fost prezentată de regretatul Radu Anton Roman, cunoscut mai ales pentru documentarea gastronomiei tradiționale, în cartea sa "Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Acest preparat este ideal în perioada postului, fiind un adevărat deliciu.
"Te face de lingi cratița și pe dosul afumat, apoi pupi și mâna care a făcut-o", scria Radu Anton Roman.
Această rețetă se prepară ușor, fiind nevoie de puțină răbdare pentru pregătirea legumelor.
Iată cum se prepară ghiveciul călugăresc și care sunt ingredientele necesare.
Rețetă ghiveci călugăresc
Ingrediente:
- 4-5 cartofi
- 3 morcovi
- 2 ardei grași
- 1 dovlecel
- 1 conopidă
- 1 varză mică (se poate omite)
- 1 farfurie fasole verde (se poate înlocui cu mazăre)
- 1 țelină mică
- 100 ml bulion
- 3 cepe
- 5 roșii
- 1 pahar ulei
- 3 linguri pătrunjel verde
- sare/ piper
Mod de preparare ghiveci călugăresc: Țelina, ceapa, dovlecelul, morcovii și cartofii se curăță de coajă. Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit în ulei.
Legumele se taie: bucăți potrivite (cartofii, dovlecelul), felii subțirele (morcovii, țelina, roșiile), fideluță (varza), bucățele (conopida,fasolea verde, ardeii).
Se pun toate peste ceapă și se lasă să se călească. Se stinge totul cu apă, se pune sare, piper și puțină verdeață.
Se pune în cuptor pentru o oră, apoi se decorează cu pătrunjel verde.