Antena 3 CNN Life Culinar Cum se prepară cel mai bun gem de căpșuni. Secrete și trucuri știute de gospodinele cu experiență

Cum se prepară cel mai bun gem de căpșuni. Secrete și trucuri știute de gospodinele cu experiență

Gemul de căpșuni se prepară ușor în casă, însă gospodinele trebuie să țină cont de anumite reguli, dacă vor să obțină o compoziție perfectă.

capsuni
Cum se prepară cel mai bun gem de căpșuni. Secrete și trucuri știute de gospodinele cu experiență Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mai 2024   •   12:00

În acestă perioadă, gospodinele prepară dulceață, gem sau sirop de căpșuni, fiind vorba despre un dulce nelipsit din cămară. Gemul de căpșuni este delicios, mai ales dacă este servit pe pâine unsă cu puțin unt.

Deși gemul de căpșuni se prepară cu puține ingrediente, gospodinele se confruntă, adesea, cu anumite dificultăți.

Doar trei ingrediente sunt necesare pentru a prepara gemul de căpșuni, anume fructe proaspete, zahăr și zeamă de lămâie.

Deși rețeta este simplă, gospodinele trebuie să respecte anumite reguli pentru a obține cel mai bun gem.

În primul rând, gospodinele cu experiență nu folosesc niciodată o cantitate mare de fructe (cel mult trei kilograme).

De asemenea, este necesar să se folosească o oală încăpătoare, pentru că, în timpul fierberii, compoziția se umflă destul de mult. 

Zahărul este foarte important, pentru că acesta funcționează precum un conservant, ajutând gemul să se păstreze în stare perfectă în borcan.

O cantitate mică de zahăr va compromite dulceața. De aceea, se recomandă adăugarea unui kilogram de zahăr pentru fiecare kilogram de căpșuni.

Totodată, zeama de lămâie nu trebuie să fie omisă, deoarece aceasta are rolul de a păstra culoarea frumoasă a gemului și de a-l împiedica să se zaharisească.

Căpșunile și zahărul se pun, la început, la foc mic, până când fructele își lasă zeama. După ce zeama s-a format, se crește focul la mediu și se amestecă permanent, pentru că există riscul de a se lipi de oală.

De asemenea, pentru a obține o textură perfectă, spuma care se formează la suprafață trebuie să fie îndepărtată complet.

Știm că gemul este gata atunci când acesta trece cu succes testul farfuriei. Se pune în congelator o farfurie și se lasă câteva minute, până când se răcește foarte bine. 

Se ia o linguriță de gem și se toarnă pe farfuria rece. Astfel, ne putem da seama dacă gemul s-a închegat suficient sau mai este nevoie să fie lăsat pe foc.

×
Subiecte în articol: dulceata capsuni gem de capsuni
Citește mai multe din Culinar
» Vezi toate știrile din Culinar
Cele mai noi știri
Parteneri
x close