DIETA „Alimentația viitorului va fi alimentația trecutului, pentru că genomul nostru recunoaște doar alimentele acelea naturale, integrale”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, la dezbaterea „Alimentația viitorului: de la ADN la tradiție”, organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Alimentației, la Academia Oamenilor de Știință din Capitală, dăugând că nici calitatea alimentelor - care este cea mai importantă în privinţa alegerii hranei -, la nivel mondial și științific, nu este definită corect, scrie Jurnalul.
„Ca și consumatori obișnuiți, înțelegem că alimentul trebuie să fie gustos, savuros, să aibă textură, culoare, șamd. Dar simțurile noastre nu pot percepe calitatea intrinsecă a alimentului, calitatea nutrițională, adică aceea de a ne hrăni, pentru că noi avem nevoie de 50 de nutrienți esențiali, care sunt: aminoacizi esențiali, vitamine, minerale, doi acizi grași Omega3 cu lanț lung”, spune Mencinicopschi, explicând că toți acești nutrienți „trebuie să se afle într-o matrice naturală”.
DIETA Din păcate, „calitatea nutrițională nu este luată în considerare în nicio legislație”, precizează profesorul. „Dacă îmi dai alimente savuroase, în care eu am făcut gustul, - gustul acela este o minciună, pentru că l-am făcut cu glutamat, cu agenți de stabilitate, cu culoare artificială, cu îndulcitori artificiali. Genomul meu nu recunoaște acea informație, de data aceasta, din alimentul cultural”, punctează Mencinicopschi. Un factor importat în calitatea alimentelor este proveniența ecologică, iar specialiștii spun că nici sucurile naturale, așa cum sunt puse în prezent pe piață,„nu se mai recomandă,dacă nu vin și cu prebioticul, adică pulpa din fruct – pentru că asta înseamnă naturalul”. Dacă la ceste băuturi se mai adăugă și coloranți, conservanți, E-uri, toate acestea influențează sănătatea în timp.