Antena 3 CNN Life Culinar Cum se repară o mâncare sărată, iute sau dulce. Ce să faci ca să salvezi preparatul

Cum se repară o mâncare sărată, iute sau dulce. Ce să faci ca să salvezi preparatul

Exist? metode simple pentru a salva preparatul dac? este prea s?rat, iute sau dulce
Femeie degustând mâncare gătită. FOTO: Getty Images.com / Betsie Van Der Meer
de I.D.    |    22 Sep 2024   •   09:00

Gătitul poate fi dificil de cele mai multe ori, dar chiar şi cei mai buni bucătari se pot confrunta cu situații în care mâncarea devine prea sărată, picantă sau prea dulce. Cu toate acestea, există metode simple pentru a salva preparatul și a-l aduce la echilibrul perfect. 

Mâncarea prea sărată

Atunci când mâncarea devine mult prea sărată, există mai multe metode pe care le poți folosi pentru a echilibra gustul. În primul rând, adăugarea de lichide, cum ar fi apă, bulion sau lapte, poate dilua sarea folosită în exces. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă să nu strici consistența preparatului. Dacă mâncarea este un sos, supă sau ciorbă, adăugarea de cartofi tăiați în bucăți mari poate absorbi o parte din sare, scrie today.ro. După ce cartofii au fiert, îi poți scoate înainte de servire.

Un alt truc eficient este adăugarea de ingrediente dulci sau acide, precum miere, zahăr sau suc de lămâie, care pot contrabalansa sarea. Mai mult decât atât, poți adăuga ierburi proaspete sau condimente care nu conțin sare, pentru a îmbogăți aroma fără a accentua gustul sărat.

Mâncarea prea picantă

Când mâncarea este prea picantă, există mai multe soluții pentru a reduce intensitatea gustului picant precum adăugarea de ingrediente care reduc senzația de arsura, cum ar fi laptele, smântâna sau iaurtul. Grăsimile ajută la neutralizarea capsaicinei, compusul responsabil pentru senzația de arsura în preparate.

De asemenea, poți adăuga mai multe ingrediente, cum ar fi legume, orez sau paste, pentru a dilua picantul și a aduce mai multă echilibrare în preparat. Dacă mâncarea este un sos, adăugarea de bulion sau apă poate reduce intensitatea senzației de picant.

Mâncarea prea dulce

În cazul în care prăjitura ta este prea dulce, poţi adăuga suc de lămâie sau oțet pentru a contrabalansa dulceața excesivă. În plus, adăugarea unor ingrediente, cum ar fi iaurtul sau smântâna, poate ajuta la reducerea percepției de dulce.

×
Subiecte în articol: reţete culinare
Citește mai multe din Culinar
» Vezi toate știrile din Culinar
Cele mai noi știri
Parteneri
x close