Există și cozonac de post, dacă nu mâncați de dulce în această perioadă și vreți un desert.
Ingrediente (pentru un cozonac):
- 500 gr făină
- 200 ml apă călduţă
- 100 ml ulei
- 150 gr zahăr
- 7 gr drojdie granule
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1 linguriţă esenţă rom
- 1 lingură cacao
- 1 linguriţă scorţişoară
- 5 gr şofran
- un praf sare
Punem într-un bol făina, drojdia şi sarea. Dizolvăm sofranul şi zahărul în apă fierbinte şi o lăsăm deoparte. Șofranul îi va da o culoare frumoasă, galbenă cozonacului. Când e călduţă o adăugăm în bol peste făină. Adăugăm uleiul, esenţă de rom şi extractul de vanilie. Frământăm până obţinem o un aluat omogen pe care îl lăsăm la dospit până îşi dublează volumul, potrivit Realitatea.net.
Luăm un sfert din aluat, adăugăm cacao şi scorţişoara cernute şi frământăm până se încorporează în aluat. Întindem aluatul simplu în formă de dreptunghi şi cât mai subţire. Din aluatul cu cacao întindem un dreptunghi pe care îl suprapunem peste jumătate din aluatul simplu. Trecem peste el cu sucitorul şi presăm, că să adere mai bine la aluatul simplu.
Rulăm cozonacul strâns până se termină fâşia cu cacao. Porţiunea rămasă o tăiem fâşii de circa un centimetru. Răsucim fiecare fâşie în parte. Apoi le trecem pe toate în partea cealaltă a cozonacului, introducând dedesubt capetele. Punem cozonacul în tavă şi îl lăsăm la dospit încă jumătate de oră.
Dăm la cuptor până se rumeneşte. Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade circa 45 minute. Cât este fierbinte, îl ungem cu sirop de apă cu zahăr şi presăram şi puţin zahăr tos deasupra.