Antena 3 CNN Life Culinar Reguli și sfaturi utile pentru alegerea vinului perfect, în funcție de fiecare preparat de pe masa de Crăciun

Reguli și sfaturi utile pentru alegerea vinului perfect, în funcție de fiecare preparat de pe masa de Crăciun

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:41 02 Dec 2023 Modificat la 17:41 02 Dec 2023

Vinul trebuie ales cu atenție, în funcție de fiecare preparat, ne spun specialiștii care ne sar în ajutor și ne învață cum trebuie să asociem vinul cu mâncarea. 

Miguel este original din Chile și nu e soi de vin pe care să nu-l cunoască. Pe cele din zona Ostrov le-a creat chiar el. Au fost medaliate cu aur la concursurile de specialitate și se potrivesc perfect pe masa de sărbători.

”Alături de preparatele din bucătăria tradițională și nu numai, eu pregătesc pentru dvs. saramura de-a Dunării. E special. Avem șalău, terminăm cu plita, punem ardei, ceapă, apoi cu usturoi și zeamă de pește și gata saramura”, spune Miguel.

Mâncărurile ușoare ce conțin carnea albă sau pește trebuie însoțită la masa de crăciun de vinuri albe, catifelate și, atenție mare, paharul nu se umple niciodată.

 Trecem la felul principal. Pentru ca experiența gastronomică să fie una de neuitat, friptura din carne de porc trebuie servită musai cu un pahar de vin roșu. Regulile sunt clare: textura mâncării trebuie asociată cu structura vinului.

Citește și: Dezlegare la peşte, decembrie 2023. Zilele în care creștinii care țin post se pot delecta cu produse marine

Pe dealurile Ostrov-ului, producția de anul acesta a fost una bună. Investițiile în tehnologie și calitatea solului au permis viticultorilor să producă o gamă variată de vinuri pentru toate gusturile.

”Avem într-adevăr, în zona Ostrovului potgorii întinse. Avem soiuri diferite, atât românești, cât și internaționale. Avem un sol aparte, suntem și foarte aproape de Dunăre. 

Masa de crăciun, dat fiind că suntem cu d-ale porcului, cărnuri roșii, ne vom referi puțin la soiurile roșii, unde regina, fiindcă este de a noastră, este feteasca neagră, un soi aclimatizat și pentru Dobrogea și putem să spunem că am obținut anii aceștia o producție bună la hectar, dar ne interesa foarte mult calitatea.

Printr-o selecție am reușit să facem niște soiuri cu care să ne putem mândri, să le putem degusta și fără doar și poate, să ne bucure cu totul”, a declarat un producător local.

Cel mai indicat ar fi, așadar, să alegem vinul în funcție de preparatele pe care le avem în meniul de Crăciun, dar să țină seama și de preferințele invitaților, dar mai ales de tradițiile pe care încercăm să le menținem vii.

×
x close