Dintre toate pregătirile pentru Paște, cea mai mare provocare pentru gospodine este prepararea cozonacului.
Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbătoare a românilor, motiv pentru care gospodinele se străduiesc să obțină cel mai bun rezultat.
Este cunoscut faptul că prepararea cozonacului nu este tocmai un proces simplu, fiind nevoie de mult timp și răbdare.
Gospodinele știu foarte bine că trebuie să respecte mai multe reguli, astfel încât aluatul de cozonac să fie perfect.
În primul rând, făina trebuie să fie cernută de trei ori, iar drojdia și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei.
De asemenea, pentru ca aluatul să crească, nu trebuie să exagerăm cu umplutura.
În plus, aluatul trebuie să fie frământat foarte bine, astfel încât să iasă aerat și pufos.
Multe gospodine ung cozonacii cu gălbenuș și lapte, însă acest amestec nu este suficient pentru a-i face să strălucească, ci doar pentru a-i face să fie aurii.
Rolul oului este acela de a forma o crustă aurie, dar altul este secretul cozonacilor lucioși.
După ce au fost unși cu ou și copți în cuptor, cozonacii trebuie să fie lăsați să se răcească puțin.
Când sunt ușor calzi, cozonacii se ung, în strat subțire, cu un amestec format din o lingură de miere și o lingură de apă, apoi se lasă deoparte.
În acest fel, cozonacii vor avea un aspect lucios, iar coaja va fi moale și fragedă.