Aceste chiftele mai poartă denumirea de "Falafel", rețeta fiind inspirată de bucătăria orientală.
Ingredientul principal al acestui preparat este năutul, care nu trebuie să fie din conservă, ci crud.
Năutul trebuie să fie lăsat cel puțin zece ore la hidratat, ideal peste noapte, într-un bol cu apă.
Chiftelele realizate din năut sunt excelente în perioadele de post sau pentru persoanele vegane ori vegetariene, înlocuind cu succes carnea.
Această rețetă a fost prezentată de maica Ecaterina, pe canalul de YouTube "Trinitas TV".
Rețetă chiftele de post
Ingrediente:
- 250 g năut
- trei cepe potrivite
- o legătură pătrunjel
- 4-5 căței de usturoi
- jumătate de pahar apă minerală
- o linguriță bicarbonat de sodiu
- o linguriță chimion (opțional)
- sare (după gust)
- piper (după gust)
- o linguriță ienibahar (opțional)
- o linguriță cimbru măcinat (opțional)
- o linguriță turmeric (opțional)
Mod de preparare chiftele de post: Se pun, într-un robot de bucătărie, următoarele ingrediente: năutul hidratat, usturoiul, pătrunjelul și ceapa tăiată în patru.
Mixăm ingredientele pentru pentru un minut, apoi adăugăm bicarbonatul de sodiu, chimionul, sarea, piperul, ienibaharul, cimbrul și turmericul.
Mixăm din nou, până când obținem o compoziție care poate fi modelată în mână.
Transferăm compoziția într-un bol, apoi formăm cu mâinile chifteluțe potrivite. Prăjim chiftelele în ulei încins, până devin aurii, apoi le scoatem pe un prosop de bucătărie, care va absorbi uleiul.