La zi de sărbătoare, checul este nelipsit de pe mesele românilor, fiind un desert foarte îndrăgit.
Gospodinele îl prepară și în lipsa unor ocazii speciale, pentru că rețeta este simplă, iar rezultatul este senzațional.
Din fericire, ne putem bucura de acest desert chiar și în perioada postului, când nu adăugăm produse de origine animală în aluat.
Iată cum se prepară checul de post și care sunt ingredientele necesare.
Chec de post, rețeta pas cu pas
Ingrediente:
- 120 g zahăr
- o cană suc de portocale/ apă minerală
- ulei-jumătate de cană
- 200 g făină
- un plic praf de copt
- esență de vanilie
- esență de rom
- coaja de lămâie
- cacao
Mod de preparare chec de post: Se pune zahărul într-un bol, apoi apa/ sucul de portocale și uleiul. Se amestecă bine cu un tel, până când se dizolvă zahărul.
Se cerne făina și se adaugă treptat, timp în care se amestecă permanent. Se adaugă praful de copt, esența de vanilie și coaja de lămâie, apoi se amestecă din nou.
Se transferă jumătate din compoziție într-un alt bol, în care se adaugă două linguri de cacao și esență de rom. Se amestecă bine compoziția de cacao, până devine omogenă.
Pentru un aspect plăcut, se va lua, pe rând, câte o lingură din fiecare compoziție și se va turna în tava pentru chec, începând din mijloc.
Opțional, se poate adăuga, din loc în loc, nucă, fructe uscate sau gem.
Se pune checul în cuptorul încălzit la 180 de grade și se lasă pentru 30 de minute. Poftă bună!