Antena 3 CNN Life Știinţă Ce este „salata de munte” folosită la ciorba numită de români “foi cu lapte”. BRGV: „O alternativă viabilă de hrană sănătoasă

Ce este „salata de munte” folosită la ciorba numită de români “foi cu lapte”. BRGV: „O alternativă viabilă de hrană sănătoasă

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 06:00 20 Aug 2024 Modificat la 08:55 20 Aug 2024
salata de munte salata de rau
Cirsium oleraceum, numită și „salata de munte”. Sursa foto: Getty Images

Specialiștii BRGV Buzău organizează periodic expediții în teren pentru identificarea, cartarea și colectarea resurselor genetice sălbatice și endemice din flora spontană a României. Scopul acestor expediții este biobancarea și conservarea pe termen mediu și lung a acestor resurse.

Un succes notabil al acestor expediții a fost înregistrat în urma explorării Văii Slănicului, care s-a încheiat la poalele muntelui Ivănețu. În zona montană, în special în satele aparținând comunei Lopătari, județul Buzău, au fost identificate numeroase specii endemice valoroase, au transmis reprezentanții BRGV Buzău.

Ce este „salata de munte”

„În 2019, echipa de cercetători a prelevat și introdus în programul intensiv de ameliorare specia Cirsium oleraceum, cunoscută popular sub denumirile de scaiete de salată, scaiete de apă, salată de râu și salată de munte. Planta a fost prelevată din albia minoră a pârâului Plostinii, care traversează satul cu același nume din comuna Lopătari.

Specialiștii BRGV Buzău au evaluat din punct de vedere genetic genotipurile identificate în flora spontană, iar unul dintre acestea a fost ameliorat pentru a îmbunătăți uniformitatea și stabilitatea caracterelor. Astfel, planta poate fi cultivată atât în sistem intensiv, cât și în sistem ecologic.

Cirsium oleraceum face parte din familia Asteraceae, fiind similară cu scaietele sălbatic (Cirsium arvense), dar cu foliajul asemănător varietăților de varză. De aici provine denumirea latină “oleraceum,” care se traduce prin “comestibil” sau “legumicol.” Planta este răspândită în flora spontană din centrul și estul Europei, dar și în partea asiatică (India, Japonia).”, menționează BRGV.

În ce preparate se folosește salata de munte

„Plantele tinere de Cirsium oleraceum pot fi folosite în diverse preparate culinare, consumate proaspete în salate sau pentru prepararea tradițională din zona Lopătari, ciorba numită “foi cu lapte.” Cultura poate fi înființată prin semănat direct, fiind necesară o atenție deosebită la distanța dintre rânduri (minimum 120 cm) și între plante pe rând (50-60 cm).

Planta se caracterizează prin rusticitate, fiind întâlnită chiar și pe soluri mlăștinoase lângă albia râului. De asemenea, este considerată o plantă furajeră de interes pentru localnici, care o folosesc în hrănirea păsărilor și animalelor domestice.

Cirsium oleraceum reprezintă o alternativă viabilă de hrană sănătoasă, având o capacitate ridicată de adaptare la condiții extreme de mediu. Aceasta poate juca un rol important în contextul schimbărilor climatice, oferind soluții durabile pentru agricultură și alimentație.”, arată specialiștii BRGV.

×
x close