Antena 3 CNN Life Culinar Care sunt noile tendinţe în alimentaţie pentru anul 2025: inovaţii, alimente pe bază de plante sau alimente fermentate

Care sunt noile tendinţe în alimentaţie pentru anul 2025: inovaţii, alimente pe bază de plante sau alimente fermentate

N.B.
3 minute de citit Publicat la 07:00 11 Ian 2025 Modificat la 08:19 11 Ian 2025
mancaruri obtinute prin fermentare
În 2025 fermentația va fi una dintre cele mai în tendințe preparate culinare. Printre cele mai cunoscute regăsim kombucha, obţinut din fermentarea ceaiului indulcit. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

Ingrediente noi și o dietă din ce în ce mai mult pe bază de plante cu elemente detoxifiante și energizante, în numele unui stil de viață sănătos. Acestea sunt câteva dintre principalele tendințe care vor defini comportamentul consumatorului la masă în noul an.

Potrivit cercetării Mintel, un institut specializat în analiza tendințelor globale, studiu preluat de presa din Italia, există patru tendințe care vor influența comportamentul consumatorului și, prin urmare, sectorul alimentar în viitorul apropiat.

Prima este apariția noului concept de "aliment ca medicament" care "dintr-un ingredient funcțional adăugat" devine "necesar pentru a satisface necesarul zilnic de nutrienți esențiali".

O altă tendință este transgresiunea: concentrându-se pe inovație, companiile vor trebui să se deschidă și către consumatorii care sunt dornici de mărci care îi ajută să "încalce regulile".

Trebuie amintită şi tendința definită ca un fel de "reacție în lanț": pe măsură ce întreruperile aprovizionării globale cu alimente din cauza factorilor geopolitici și de mediu devin din ce în ce mai frecvente, industria va trebui să încurajeze consumatorii să aibă încredere în ingrediente și arome apărute la nivel local și global.

În sfârșit, există așa-numitele "culturi hibride": companiile alimentare vor trebui să demonstreze cum tehnologia și agricultura funcționează bine împreună în beneficiul consumatorilor, fermierilor și mediului.

Trendurile de pe reţelele sociale şi de pe TikTok sunt o altă componentă importantă a alimentaţiei din acest an. În ceea ce privește alegerile alimentare, tendințele alimentare au apărut deja pe rețelele sociale pentru a ne arăta care vor fi cele mai populare alimente ale anului 2025. KoRo, un brand de produse alimentare inovatoare, le-a adunat, centralizând tendințele Instagram și TikTok cu studii științifice și cele mai dezbătute subiecte de experți din domeniu. Rezultatul arată tot mai multe alternative pe bază de plante la proteinele animale, alimentele fermentate, calde și picante și diverse alternative la cofeină care vor intra în dieta noastră în acest an.

Consumul de alimente pe bază de plante este tendința care devine din ce în ce mai mult un stil de viață. De fapt, numărul consumatorilor care aleg să adopte o dietă pe bază de plante parțial sau complet este în creștere în întreaga lume.

O altă tendință sunt alimentele fermentate: în 2025 fermentația va fi una dintre cele mai în tendințe preparate culinare. Printre cele mai cunoscute regăsim kombucha, obţinut din fermentarea ceaiului indulcit.

Mai mult, în 2025, băuturile energizante făcute cu ingrediente naturale, fără stimulente artificiale, vor deveni populare. De exemplu sucul de caprifoi albastru siberian, obţinut din fructele plantei şi care are un gust acidulat. Mai este numită și "boaba tinereții eterne" deoarece fructele sale sunt bogate în vitamine și minerale, precum și un tonic regenerant pentru stomac și ficat. O alternativă este shotul organic de ghimbir și de mandarină, care exploatează puterea fructelor, sau apa organică de cocos, care garantează o hidratare excelentă înainte și după antrenament datorită sodiului și potasiului și este perfectă pentru mocktail-uri, shake-uri și smoothie-uri.

Există, de asemenea, un interes din ce în ce mai mare pentru alternativele la cofeină care oferă energie fără nervozitate, precum guarana: astăzi cercetările științifice au dezvăluit beneficiile acesteia pentru reducerea oboselii fizice și psihice. Printre ingredientele la modă remarcăm și cafeaua organică cu lupin, un înlocuitor ideal de cafea pentru toți cei care vor să se descurce fără cofeină, dar nu vor să renunțe la gustul și aroma unei căni bune.

Un alt trend puternic este reprezentat de condimente. Aromele exotice din Orient vor fi din nou în vogă: ingrediente versatile care conțin atât aromă, cât și beneficii funcționale pentru sănătate, pentru a fi folosite la condimentarea supelor, a sosurilor, a deserturilor și a băuturilor.

Noile direcții se vor înregistra şi în domeniul restaurantelor. Acestea au fost urmărite de TheFork, o platformă de rezervări online la restaurante, într-o cercetare realizată în colaborare cu agenția NellyRodi. Mesele incluzive și modulare iau avânt, consumatorii dorind spații care se adaptează nevoilor lor sociale, iar restaurantele vor evolua pentru a oferi medii care promovează atât mâncatul în companie, cât și confortul în singurătate. Vom reveni la sustenabilitate și la simplitate cu meniuri axate pe ingrediente locale și de sezon, promovând bucătăria autentică care respectă mediul înconjurător și susține economiile locale.

×
x close