Antena 3 CNN Life Culinar Boia de Apateu: Povestea veche de sute de ani a condimentului din România cunoscut și în străinătate. Cum se prepară și cât costă

Boia de Apateu: Povestea veche de sute de ani a condimentului din România cunoscut și în străinătate. Cum se prepară și cât costă

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 11:31 04 Ian 2025 Modificat la 11:32 04 Ian 2025
boia de apateu arad
Tradiția de a prepara boia este veche de sute de ani, în comuna Apateu din Arad. Sursa foto: Antena 3 CNN

Mii de fire de ardei roșu colorează, în fiecare an, la început de toamnă, zidurile caselor din comuna aradeană Apateu. E o tradiție a zonei ca, din acest soi de ardei să se facă boia, un condiment nelipsit în mâncarea tradițională. Așezați în saci, sau pur și simplu înșirați pe ață, ardeii sunt lăsați să se usuce la soare, apoi sunt măcinați într-o pulbere cărămizie. Procedeul este vechi de sute de ani, au povestit localnicii, la Antena 3 CNN.

Aproximativ două săptămâni sunt lăsăți sacii cu ardei la uscat, la soare. Apoi se adună de pe zidurile caselor și se duc într-o camera de uscare.

„În trecut, înainte de a se pune în saci, se înșirau pe ață, că nu era metoda sacilor. Deci după ce să pune la uscat la soare, asta se controlează non stop, să vedem când e trasă apa din ei. După care există o cameră de uscat cu foc. Se face foc.”, explică Radu Botaş, cultivator.

„O ținem afară două săptămâni, după aia o băgăm la uscat, dar facem așa. Foc potrivit ca să iasă mai frumoasă la culoare. O ținem așa o săptămâna jumate - două, după aceea iar la zdrobit, la măcinat, până se termină.”, spune cultivatoarea Livia Torsin.

„Dacă va uitați la culoarea ei, nu-i un roșu aprins ca focul, e un roșu spre cărămiziu! Deci asta-i culoarea originală a boielei de ardei.”, spune Radu Botaș.

Iar pulberea obținută îmbogățește gustul mâncărurilor.

„Boiaua e un condiment natural, se folosește la orice mâncare. La fasole, varză, papricaș, la orice mâncare se folosește o linguriță de boia naturală”, spune Elena Botaş.

„Boiaua încă se caută, că este un produs tradițional. Am o verișoara primară plecată în America și familia lor foarte mult apreciază boiaua noastră din România. Abia așteaptă după ea să o trimitem.”, a povestit cultivatoarea Simona Vale.

Prețul kilogramului de boia produsă la Apateu ajunge la 100 de lei.

×
x close