Urzicile nu ar trebui să lipsească din alimentaţie în nicio primăvară. Luate de la piaţă, din grădină, câmp sau din pădure, important este să fie proaspete.
Chiar dacă urzica pare o buruiană banală, este foarte bogată în substanţe nutritive care întăresc sistemul imunitar şi fortifică organismul împotriva bolilor.
Această plantă versatilă poate, de asemenea, să îmbunătăţească şi să purifice sângele pentru a contribui la ameliorarea bolilor circulatorii.
În stările de imunodeficienţă, boli degenerative sau alte maladii grave, urzica are proprietatea unică de revitalizare şi aprovizionare, ajutând organismul să facă faţă unor condiţii dificile şi furnizând multe dintre substanţele de bază necesare pentru sănătate şi vindecare.
Ca diuretic uşor, dar eficient, urzica poate fi folositoare în tratarea bolilor de inimă şi circulatorii, ajutând organismul să îşi întărească pereţii vaselor de sânge.
Are efect benefic asupra rinichilor, îmbunătăţind capacitatea acestora de a excreta acid uric şi, astfel, ameliorează guta.
Capacitatea urzicii de a curăţa organismul de substanţe reziduale acumulate contribuie, la rândul ei, la vindecarea problemelor de piele cronice precum eczemele.
Pentru că este bogată în fier, urzica reprezintă un tratament eficient împotriva anemiei.
Urzicile trebuie opărite, pentru cel mult două minute, iar apoi trebuie băgate în apă cu gheață, ca să nu-și piardă culoarea.
Mâncare de urzici. 3 rețete delicioase de mâncare de urzici
Urzicile gătite sub formă de mâncare de urzici, sub formă de supă-cremă sau pe post de garnitură sunt extrem de gustoase, dar şi sănătoase.
1. Mâncare de urzici scăzute
Ingrediente mâncare de urzici scăzute
- 500-600 de grame de urzici
- o lingură făină
- 3 căței usturoi
- o ceapă mare
Mod de preparare mâncare de urzici scăzute: Urzicile spălate bine opărește-le într-un vas cu apă care a dat în clocot cu sare. Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute. Toacă bine ceapa și cățeii de usturoi în timpul ăsta. Când au fiert urzicile, scurge-le de apă și toacă-le mărunt Păstrează o cană din apa în care au fiert. Într-o tigaie, călește ceapa în ulei până devine translucidă. Adaugă urzicile tocate, lingura de făină și usturoiul tocat. Adaugă sare după gust și cana de apă în care au fiert urzicile. Amestecă în continuu, pentru a nu se prinde mâncarea cratiță. Mâncarea de urzici este gata când compoziția se îngroașă.
2. Ciorbă de urzici
Ingrediente mâncare de urzici scăzute
- 1 kg urzici
- 500 ml bulion
- o ceapă mare
- un morcov mare
- ouă fierte tăiate felii (opțional)
- o legătură pătrunjel borș după gust
Mod de preparare mâncare de urzici scăzute: Opărește urzicile într-un vas cu apă și sare care a dat în clocot. Lasă-le la fiert pentru 15 minute. Când au fiert, folosește o strecurătoare pentru a le scurge de apă. Toacă ceapa, morcovul și urzicile. Într-un vas mare, toarnă apa pe care ai scurs-o de la urzici. Adaugă ceapa, morcovul și urzicile și pune-le fiert. După 15 minute, adaugă și bulionul și amestecă bine. Lasă să fiarbă în continuare încă 15 minute. Adaugă borșul fiert înainte. Aproape de final, toacă pătrunjelul și adaugă-l în ciorbă. După ce o pui în farfurie, poți adăuga câteva felii de ou fiert tare. Mâncare de urzici cu usturoi Combinația de urzici cu usturoi face ca acesta să fie una dintre cele mai îndrăgite rețete cu urzici.
3. Mâncare de urzici cu usturoi
Ingrediente mâncare de urzici scăzute
- 700-800 de grame urzici
- o ceapă
- 5 căței de usturoi
- două linguri făină
- 500 ml apă în care au fiert urzicile
- 3 linguri ulei sare și piper
Mod de preparare mâncare de urzici scăzute: Urzicile bine spălate se lasă să dea în clocot de două-trei ori, se scurg de apă și se toacă mărunt. Se toacă ceapa, se curăță și se zdrobește usturoiul, apoi se călesc împreună câteva minute la foc mediu. Când încep să se înmoaie, se dă focul mic, se adăugă făina și se amestecă bine. Se toarnă apa în care au fiert urzicile și se amestecă din nou. Se mai lasă câteva minute la foc mediu, până începe să fiarbă și se adaugă urzicile. Se punee sare și piper și se mai lasă mâncarea de urzici cu usturoi la foc mediu pentru aproximativ 10 minute.