Un bătrân copleșit de singurătate cere sfatul Mariellei, psiholog pentru The Guardian: „Am 81 de ani și soția mea a murit acum 3 ani, după 30 de ani petrecuți împreună. Am o familie iubitoare și prieteni buni care mă ajută să întrețin casa de unul singur. Încă pot să conduc ceea ce este esențial în comunitatea rurală unde locuiesc. Încerc să mă implic cât mai mult în activitățiile comunătății unde trăiesc. Cu toate acestea, mă întorc la o casă goală și nu suport asta. Asta mă face să mă simt atât de singur încât m-am gândit să îmi iau viața, iar motivul pentru care nu am facut-o este că m-am gândit cât de greu îi va fi familiei mele. Nu știu ce să fac, dar faptul că scriu despre asta mă ajută mult.”
Mariella răspunde: „Esti una dintre multe persoanele în vârstă care încă are un stil de viață foarte activ, într-o lume în care pare că viața nu mai are farmec după 70 de ani. Aceasta este o percepție primitivă, iar din această cauze multe persoane trecute de această vârstă se gândesc din păcate să e sinucidă.
Este bine că recunoști cât de rău i-ai face familiei tale dacă ți-ai lua viața. În mod normal te-aș sfătui să fii mai implicat în comunitatea în care locuiești, dar ai spus că deja faci asta ceea ce este minunat.
Una dintre problemele care apar atunci când îmbătrânești este că persoana pe care vezi în oglindă nu mai reflectă persona din interior, care a rămas la 40 de ani.
Poate ar fi bine să consideri posibilitatea de a găzdui un tânăr la tine în casă. În ziua de azi împărțirea locuinței este un lucru foarte normal, indiferent de vârstă. Pare că o altă persoană în casă ți-ar prinde foarte bine și sunt mulți care s-ar bucura cu siguranță de prezența ta.
Nu trebuie să îți fie rușine de faptul că te simți singur și ar trebui să discuți acest lucru cu familia și prietenii, despre care ai spus că sunt înțelegători. Cel mai greu pas este întodeauna să ceri ajutor, iar faptul că ai scris această scrisoare este un mare pas înainte. Continuă această deschidere și vei întâlni cu siguranță pe cineva care să te facă să te simți mai puțin singur. ”
Sursă: The Guardian