Mai ales când vine vorba despre rețetele de prăjituri, coaja de lămâie este un ingredient foarte important, deoarece oferă acel miros plăcut, care nu poate fi înlocuit.
Cu toate acestea, gospodinele iscusite știu că lămâia poate fi folosită cu succes și în alte scopuri decât cele culinare.
De exemplu, cojile de lămâie pot fi o alternativă excelentă pentru produsele chimice de curățare sau pentru odorizantele sintetice.
De multe ori, coaja de lămâie poate reprezenta o soluție pentru anumite probleme casnice.
Coaja de lămâie, de mare ajutor în casă
1. Corectează mirosul neplăcut din frigider. Rade coaja de la o lămâie și pune-o în frigider, într-un bol mic. Lămâia va absorbi mirosurile neplăcute și va emana un parfum plăcut și discret. Acest truc poate fi aplicat și în bucătărie sau în alte spații în care ne dorim un miros proaspăt.
2. Soluție de curățare pentru tocătoare și ustensile din lemn. Este cunoscut faptul că tocătoarele și ustensilele de bucătărie din lemn capătă un aspect neplăcut după doar câteva săptămâni. Coaja de lămâie poate face minuni în acest caz, mai ales dacă este combinată cu bicarbonat de sodiu.
Rade coaja de la o jumătate de lămâie și pune peste aceasta trei lingurițe de bicarbonat de sodiu, dar și o linguriță de apă. Amestecă bine până se formează o pastă.
Folosește această pastă pentru a freca, folosind un burete de bucătărie, tocătoarele și ustensilele din lemn. Adaugă puțin detergent de vase și freacă bine. Clătește cu apă, iar acestea vor fi ca noi.
3. Curățarea cuptorului cu microunde. Lămâia poate fi de mare ajutor pentru curățarea cuptorului cu microunde. Adaugă într-un bol cu apă cojile de la o lămâie, apoi pune-l în cuptorul cu microunde, pe care trebuie să-l setezi la cinci minute, timp în care murdăria și grăsimea din interior se vor înmuia foarte bine.
La final, șterge cu un burete înmuiat în apă călduță și puțin detergent de vase. Repetă acest pas cu buretele înmuiat doar în apă călduță, apoi șterge cu o cârpă uscată.
4. Împiedică zahărul să absoarbă umezeala din bucătărie. Pusă în recipientul în care este păstrat zahărul, coaja de lămâie va face ca acesta să nu se mai întărească. Totuși, în acest caz, este bine să alegem o lămâie bio.
5. Curățarea tacâmurilor. Pune coaja rasă de la o lămâie într-un vas, apoi adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu. Pune tacâmurile în vas și acoperă-le cu apă caldă.
Lasă-le să stea timp de 30 de minute pentru a se înmuia și pentru a permite substanțelor naturale din coaja de lămâie să își facă efectul. Freacă apoi tacâmurile cu un burete cu detergent de vase și clătește-le bine.