Câinii abandonaţi în zona Cernobîl au dobândit o „superputere" genetică pentru a supraviețui în condițiile extreme de radioactivitate, susțin cercetătorii într-un studiu din 2023, condus de Dr. Norman J. Kleiman de la Universitatea Columbia, în care s-au analizat mai multe probe de ADN, scrie Interesting Engeneering.
Mai exact potrivit studiului, „câinii vagabonzi din Cernobîl” nu s-au transformat în monștri fantastici, precum în filmele cu Godzilla, ci în supraviețuitori rezilienți ai precipitațiilor nucleare, capabili să reziste mediului radioactiv dur.
Astfel, cercetătorii au descoperit că animalele au suferit mutații genetice remarcabile şi pot trăi în continuare în zone cu nivele ridicate de radiații, adaptându-se la medii extrem de toxice.
Descoperirea a fost realizată de profesorul Norman J. Kleiman și echipa sa de la Universitatea Columbia, care au studiat ADN-ul câinilor abandonaţi din zona Cernobîl.
Cercetătorii au prelevat mostre de sânge de la 116 câini, în cadrul unui proiect de sterilizare și vaccinare desfășurat între 2018 și 2019, și au descoperit mutații genetice asociate cu capacitatea acestora de a supraviețui radiațiilor.
Aceste mutații se află în regiuni ale genomului care sunt legate de mecanismele de reparare a ADN-ului, ceea ce sugerează o adaptare la expunerea constantă la radiații.
Această adaptabilitate genetică poate oferi o nouă înțelegere asupra felului în care animalele și organismele pot face față unor condiții de mediu extrem de adverse.
În cadrul aceleași cercetări, cercetătorii au comparat câinii din zona Cernobîl cu alte specii, precum lupi și broaște, care au și ele adaptări semnificative la radiațiile din mediul lor.
Cercetările au ajuns la concluzia că acești câini nu doar că au supraviețuit, dar au evoluat și s-au adaptat la o zonă devastată de radiații, devenind astfel subiecte cheie pentru studii de biologie evoluționistă și reziliență la medii extreme.