Frica de pene de porumbel sau de burice poate părea bizară pentru mulți, dar pentru cei care le trăiesc, aceste fobii sunt cât se poate de reale și paralizante. Daniel Pășcuță, expert în decodarea minții, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN cum pot apărea aceste temeri și care este legătura lor cu experiențele din trecut.
Frica de pene de porumbel
„Cele mai ciudate frici pe care eu le-am întâlnit sunt cele legate de penele de porumbel. Persoana respectivă pur și simplu nu putea sta în prezența unui porumbel, evită și piețele, și parcurile, pentru că doar sunetul aripilor de porumbel îi provoca o frică paralizantă”, a povestit Daniel Pășcuță.
Deși pentru alții poate părea amuzant sau absurd, pentru persoana afectată, frica este cât se poate de serioasă. „Îi spui omului că este absurd să se teamă de pene de porumbel, dar el nu de asta se teme. Se teme de ceva din trecut, care a fost asociat, în timp, cu penele de porumbel.”
Expertul subliniază că procesul de descoperire a cauzei reale este esențial. „De unde pornim explorarea? Ce au penele respective? Dacă îndepărtăm culoarea, forma, mai deranjează? Până când găsim motivul pe care trebuie să ne bazăm. Aici era ceva din zona faptului că gâdilă.”
Frica de burice
Un alt exemplu fascinant este frica de burice. „Am întâlnit și frica de burice, nici măcar nu se putea uita la propriul buric. Aici, la bază, era cumva o legătură provocatoare cu mama, și odată ce se dizolvă asta, se dizolvă și fobia.”
Deși poate părea absurd pentru alții, Daniel Pășcuță explică că aceste temeri sunt efectul unor experiențe emoționale sau relaționale din trecut, care ies la suprafață sub forma unor fobii aparent iraționale.
Teama de albine: Legătura neașteptată cu un ac
Un alt caz remarcabil menționat de expert este frica de albine, chiar dacă persoana nu fusese niciodată înțepată. „Am mers în urmă și ne-am dat seama că problema venea de la un ac. Acul unei injecții din copilărie, care în timp a fost asociat cu albinele, deși el nu a trăit experiența înțepăturii de albină.”
Pentru cei care suferă de astfel de temeri, cheia vindecării este identificarea rădăcinii problemei și rezolvarea traumei asociate, a mai explicat Daniel Pășcuță în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.