Panettone, prăjitura simbol a Crăciunului în Italia, anul acesta a devenit o adevărată bijuterie preţioasă sau o operă de artă pe masa organizată de sărbători.
Toate recordurile sunt doborâte de Dario Hartvig, care la Carmagnola (Torino) produce, printre altele, panettone acoperit cu folie de aur şi cu o bandă de cristale Swarowski la bază. Este prezentat într-o carcasă din plexiglas, ca o bijuterie adevărată, iar kilogramul costă 900 de euro.
"În trecut am făcut unul cu diamante adevărate, pentru un rus", a declarat Hartvig pentru La Repubblica, "valora 300 de mii de euro. Și acum câțiva ani pentru un indian, completat de o brățară și o diademă cu diamante, în valoare de 700 de mii de euro". Desigur, diamantele sunt achiziționate de către client, dar în final acestea se adaugă dând naştere preţului prăjiturii. Gama, în Pasticceria del Borgo, este largă, și include de exemplu şi un panettone acoperit cu foiţe de argint şi care se vinde cu 300 de euro kilogramul.
La Milano, unde s-a născut panettone, oricine trece prin Galeria centrală poate fi fermecat de vitrinele Marchesi 1824, o marcă prestigioasă deținută de grupul Prada. Acestea sunt amenajate cu brazi și panettone minunat decorate, în șase versiuni care citează în diverse moduri cartea despre bradul de Crăciun publicată pentru a sărbători cel de-al doilea centenar. Sunt adevărate capodopere create de maestrul Diego Crosara, cu glazură, marțipan și coloranți alimentari. Un detaliu și mai extraordinar, aceste compoziții nu sunt inspirate din imprimeuri sau desene, adică nu sunt copiate, ci sunt rodul imaginației și al simțului artistic al maestrului patiser, care se inspiră și din basmele de Crăciun.
" În copilărie îmi doream să fiu designer pentru Disney. Între timp, am învățat să decorez deserturi în magazinul tatălui meu din Vicenza. Până la urmă, am îmbinat cele două pasiuni", a declarat acesta pentru presa din Italia. Panettone, decorat integral manual, cu un timp de producție de cel puțin o oră și jumătate fiecare, costă începând de la 580 de euro pentru formatul de minim două kilograme.
Panettone cu aromă clasică oferit de patiseria milaneză Pavé este realizat într-o ediţie limitată de doar 30 de bucăți și este ambalat într-o cutie de pălării fină din piele naturală, realizată de compania The Bridge, și vândut la prețul de 200 de euro. Ediția limitată a patiseriei Pinti foloseşte frunze de aur de 24 de carate pentru a decora suprafața, iar dedesubt, un desert îmbogățit cu ciocolată neagră excelentă, chiar și în glazură, și boabe de cacao, vândut cu 180 de euro.
Acoperit complet de un strat de aur, susținut de o glazură de ciocolată albă și caramel, panettone Golden Mont de la fraţii Marigliano este câștigător al multor concursuri. Cu caramel sărat si marron glacé în aluat, deocamdata este la vânzare la preţul de 150 de euro şi se găseşte la cofetăria respectivă.
Decanul patiserilor italieni Iginio Massari, originar din Bergamo, cu birouri la Brescia și Milano, a creat anul acesta un panettone cu adevărat neobișnuit, complet roz, pentru că folosește printre altele și căpșuni în aluat. Nu orice căpșuni, desigur, ci Mara des Bois, un soi creat de francezul André Marionnet în urmă cu aproximativ un secol, care amintește de gustul zmeurei de pădure, dar este mai mare și mai suculentă . De aici și culoarea și aroma produsului dospit (acoperit cu o glazură de căpșuni), în care, în contrast cu dulceața căpșunilor, se inserează și 70% ciocolată neagră de origine de la San Martin, din pădurile amazoniene, o ciocolată care amintește la rândul ei de gustul fructelor roșii. Acest panettone de un kilogram și jumătate și care este o ediție limitată costă 120 de euro şi este considerat cel mai romantic și parfumat panettone din 2024.