Antena 3 CNN Life Cea mai populară băutură din lume, pe cale de dispariție. Noi efecte ale schimbărilor climatice

Cea mai populară băutură din lume, pe cale de dispariție. Noi efecte ale schimbărilor climatice

3 minute de citit Publicat la 09:30 18 Ian 2019 Modificat la 09:30 18 Ian 2019
o_1d1ftrsqtbi41k72h581n7qtd38.jpg
Foto: pixabay.com

Peste 60% dintre speciile sălbatice de cafea sunt în pericol de dispariţie, printre acestea aflându-se şi varietăţile din care se prepară cea mai populară băutură din lume, au avertizat miercuri oamenii de ştiinţă, potrivit Press Association.

Cercetătorii de la Royal Botanic Gardens, Kew, au ajuns la concluzia că 75 dintre cele 124 de specii sălbatice de cafea din lume sunt în pericol de dispariţie din cauza defrişărilor, schimbărilor climatice şi agravării problemei bolilor provocate de ciuperci şi de paraziţi.

Printre speciile afectate se află şi Arabica sălbatică, o varietate originară din Etiopia, aflată la baza a 60% din industria globală de cafea, dar care este considerată în pericol de dispariţie, în special din cauza încălzirii globale.

Speciile sălbatice de cafea sunt ameninţate de distrugerea sau deteriorarea pădurilor unde acestea cresc ca urmare a muncilor agricole şi a altor activităţi făcute de om, dar şi de creşterea temperaturilor care modifică condiţiile climatice specifice necesare dezvoltării plantelor.

Pericolele cu care se confruntă cafeaua sălbatică sunt importante pentru viitorul uneia dintre cele mai consumate băuturi din lume deoarece varietăţile sălbatice au fost utilizate de-a lungul anilor pentru a înmulţi şi a îmbunătăţi plantele de cultură, susţin experţii.

Cultivatorii de cafea, care plantează Arabica sau Robusta, au început deja să relateze că recoltele lor sunt afectate de schimbarea modelelor climatice, creşterea temperaturilor, noi paraziţi sau boli.

Caracteristicile speciilor sălbatice vor fi, cel mai probabil, mult mai importante în viitor pentru a dezvolta plante care să poată face faţă unor ameninţări precum perioade mai îndelungate de secetă cauzate de schimbările climatice sau răspândirea bolilor.

"Dacă aceste specii încep să dispară, opţiunile de dezvoltare a unor varietăţi de cafea rezistente va scădea foarte rapid în viitor", susţine Aaron Davis, liderul departamentului de cercetare în domeniul cafelei de la Kew.

Mai puţin de jumătate dintre speciile de cafea sălbatică sunt conservate în bănci de seminţe sau colecţii de plante vii şi peste un sfert (28%) nu cresc în arii protejate, avertizează cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au făcut apel la o mai bună protejare a acestor specii în mediul lor natural precum şi în bănci de seminţe şi colecţii de plante şi au solicitat sprijin pentru protejarea resurselor de cafea din ţările africane, unde cresc cele mai multe specii sălbatice.

Într-un studiu publicat miercuri în revista Science Advances, cercetătorii au evaluat riscul de extincţie al speciilor sălbatice de cafea potrivit criteriilor din Lista Roşie a Speciilor Ameninţate întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

În urma analizei, a rezultat că 75 de specii (60%) sunt ameninţate cu dispariţia, dintre care 13 sunt în categoria cu cel mai mare risc, 40 sunt în pericol de dispariţie, iar 22, vulnerabile.

Nivelul de risc în cazul speciilor de cafea este mult mai mare decât riscul general în cazul plantelor, categorie pentru care se estimează că 22% dintre specii sunt ameninţate cu dispariţia.

"Ceea ce vrem să spunem este că 60% înseamnă extrem de mult, este un adevărat semnal de alarmă. Pentru un produs de o importanţă majoră la nivel global, este un real avertisment", a spus Davis, autorul principal al studiului.

"Este tragic atunci când pierdem orice specie sălbatică, fie că este plantă sau animal, este foarte grav. Cu atât mai mult când este vorba despre o recoltă care asigură mijloacele de trai pentru 100 de milioane de persoane implicate în producţia din cadrul plantaţiilor de cafea sau când te uiţi la valoarea magazinelor de cafea de pe marile bulevarde, este enorm."

Un al doilea studiu realizat de Kew şi publicat în Global Change Biology a analizat în special specia sălbatică Arabica, baza unei recolte cu o valoare de export de 13,8 miliarde de dolari în perioada 2015-2016.

Potrivit cercetării, atunci când este luată în considerare încălzirea globală, varietatea Arabica, care creşte doar în pădurile tropicale din Etiopia şi într-o mică regiune din Sudanul de Sud, îşi schimbă statutul de la "neameninţată cu dispariţia", la "în pericol de dispariţie".

"Concluziile studiului sunt importante întrucât arată că riscul de extincţie în cazul multor altor specii sălbatice de cafea ar putea fi mult mai grav dacă luăm în calcul încălzirea globală", a spus Justin Moat, din cadrul Kew, unul dintre autorii studiului.

×
Etichete: cafea bautura
x close