Antena 3 CNN Life Cea mai mare gheară de dinozaur a fost găsită perfect conservată și a uimit pe toată lumea. "Nu ne-am fi imaginat vreodată așa ceva"

Cea mai mare gheară de dinozaur a fost găsită perfect conservată și a uimit pe toată lumea. "Nu ne-am fi imaginat vreodată așa ceva"

G.M.
2 minute de citit Publicat la 11:34 26 Mar 2025 Modificat la 11:51 26 Mar 2025
 dinozaur
Un nou tip de dinozaur, cu gheare lungi și curbate asemănătoare cu cele ale unui leneș - dar atât de impresionante încât au fost comparate cu personajul Edward Scissorhands - a fost descoperit de paleontologi în deșertul Gobi din Mongolia. FOTO Getty Images

Un nou tip de dinozaur, cu gheare lungi și curbate asemănătoare cu cele ale unui leneș - dar atât de impresionante încât au fost comparate cu personajul Edward Scissorhands - a fost descoperit de paleontologi în deșertul Gobi din Mongolia. Descoperirea, considerată remarcabilă, include cea mai mare gheară de dinozaur de acest tip păstrată complet, scrie CNN.

Noua specie, denumită Duonychus tsogtbaatari, în onoarea paleontologului mongol Khishigjav Tsogtbaatar, face parte dintr-un grup neobișnuit de dinozauri numiți therizinosaurs - membri ai familiei theropozilor, aceeași cu faimosul Tyrannosaurus rex, dar complet diferiți ca stil de viață. Therizinosaurii erau erbivori sau omnivori și aveau un aspect aparte: corpuri masive, gâturi lungi și brațe prevăzute cu gheare uriașe.

Gheara descoperită are aproape 30 de centimetri lungime și este deosebit de valoroasă deoarece păstrează intactă teaca externă de cheratină, rar conservată în fosile.

Cea mai mare gheară de dinozaur a fost găsită perfect conservată în deșertul Gobi. FOTO CNN

„Este, de departe, cea mai mare gheară de acest tip care a fost păstrată cu teaca de cheratină întreagă,” a declarat paleontologul Darla Zelenitsky, profesor asociat la Universitatea din Calgary, coautoare a studiului publicat în revista iScience.

Duonychus tsogtbaatari avea aproximativ 3 metri înălțime și cântărea în jur de 260 de kilograme. Potrivit cercetătorilor, ghearele sale curbate îi permiteau să apuce ramuri cu diametrul de până la 10 centimetri, ceea ce sugerează că le folosea în principal pentru a ajunge la vegetația aflată mai sus.

În afară de gheare, paleontologii au mai găsit fragmente fosilizate din coloana vertebrală, coadă, șolduri, brațe și picioare. Fosilele au fost descoperite de echipele Institutului de Paleontologie din cadrul Academiei Mongole de Științe.

„Nu erau prădători, dar se puteau apăra cu aceste gheare. Erau mari și foarte ascuțite,” a explicat Zelenitsky. Ea a comparat ghearele cu cele ale unui leneș modern, folosite pentru agățarea de crengi.

Profesorul Steve Brusatte, paleontolog la Universitatea din Edinburgh, a afirmat că therizinosaurii au fost supranumiți „dinozaurii Edward Scissorhands” tocmai datorită acestor gheare alungite, dar Duonychus tsogtbaatari este unic prin faptul că avea doar două degete la fiecare braț, ceea ce le făcea să semene cu niște clești de grătar supradimensionați. Edward Scissorhandseste un personaj fictiv, care are în loc de mâini niște lame lungi și ascuțite - ca niște foarfece sau cuțite - motiv pentru care primește acest nume („Edward Mâini-de-foarfece”).

Speciile de dinozauri cu doar două degete erau rare, cel mai cunoscut exemplu fiind Tyrannosaurus rex. Totuși, spre deosebire de brațele aparent nefolositoare ale lui T. rex, therizinosaurii își foloseau membrele anterioare în mod activ pentru hrănire.

Conform lui Zelenitsky, este foarte probabil ca Duonychus tsogtbaatari să fi fost acoperit cu pene, la fel ca alți membri ai grupului său. „Avea o înfățișare cu adevărat bizară”, a spus ea.

Descoperirea este considerată importantă și din punct de vedere științific, deoarece raritatea fosilizării cheratinei face ca fiecare astfel de fosilă completă să ofere informații cruciale despre anatomia și comportamentul dinozaurilor.

„Este încă un exemplu de dinozaur extraordinar, cum nici nu ne-am fi imaginat vreodată că așa ceva ar fi putut exista, dacă nu am fi găsit fosilele sale,” a concluzionat Brusatte.

×
x close